pondělí 24. září 2018

Zelené hnojení svazenka

Toto je potřeba u ploch, které nejsou ihned užívané, např. Přínos zeleného hnojení je všestranný Kromě obohacení půdu o celý komplex živin zelné hnojení chrání dočasně odkrytou půdu před vysoušením sluncem, erozí větrem a vymýváním živin deštěm. Zelené hnojení je vskutku výhodné a ekologické, nebude vás stát přitom stát téměř nic. Na uvolněné záhony vyséváme od července do časného podzimu rostliny, které rychle – zhruba do sedmi týdnů – hustě narostou nad zemí i pod ní. Na zelené hnojení můžeme využít jednoleté rostliny s krátkým vegetačním obdobím, například hořčici či svazenku, bobovité druhy, které vytvoří dostatek zelené masy za několik týdnů, nebo vlčí bob a jetel, které musí zůstat na záhonu aspoň čtyři měsíce.


Meziplodiny na zelené hnojení snižují celkového minerálního a nebo nitrátového dusíku o – a tím se prakticky snižuje předpoklad jejich průniku do spodních vod v průměru na jednu třetinu.

V polních pokusech bylo zjištěno, že nejvíce nitrátového dusíku odčerpává z půdy svazenka vratičolistá a hořčice bílá, naopak např. Současně zelené hnojení pomáhá půdě od únavy. A na květech si ještě pozdě na podzim pochutnají motýli nebo čmeláci. Kromě měsíčku lékařského se jako zelené hnojení pěstuje svazenka , vikve, hrachor, jetel nebo bob.


Její píce je pouze průměrná, při zavadání mírně hořkne a musí se sklízet ještě před květem, pak lodyhy dřevnatí. Do lehké a středně těžké půdy svazenka, pohanka, hrách setý peluška, hořčice bílá, seradela. Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.


Phacelia tanacetifolia Benth.

Skýtá více živinného humusu než vytrvalého a procesy tlení reziduí u ní probíhají rychleji než u ostatních rostlin na zelené hnojení. Rostliny nechte vyrůst minimálně cm. Nejlepší doba pro jejich zpracování je v době květu, kdy mají nejhodnotnější obsah. Vysévá se tedy až po sklizni prvních plodin, klidně až v červnu. Cílem je obohatit půdu o. Hořčice bílá, nemořené osivo vhodné pro provádění zeleného hnojení , zvyšuje nejen mikrobiologické aktivity půdy, ale také obsah humusu v půdě.


Celkově se tak zvyšuje kvalita půdy a protierozní ochrana. Udržování rostlinného krytu po největší část vegetačního období má velký význam pro ochranu půdního fondu. Letní meziplodiny můžeme využít jak na zelené hnojení , tak na krmení.


Výsev se provádí v březnu. Kdy a jak jej vysít, jak vypěstovat a nakonec zapracovat do půdy, tomu se věnuje tento návod. Některé rostliny pěstované jako zelené hnojení mohou půdu vzhledem k látkám v nich obsažených i ozdravovat a působit proti škůdcům či chorobám.


Lze použít i jiné rostliny, které vytvářejí v krátké době hodně organické hmoty, jako je hořčice, svazenka, pohanka, aj. Tím vrátíme do půdy živiny, proto hnojení. Porost vytvoří přirozený mulč, který chrání půdu před vysycháním, vyplavováním, před větrnou erozí a omezí i uchycení plevele. Pokud rostliny vykvetou, stanou se potravou pro křídlatý hmyz.


První sklizeň zeleniny máme za sebou, ale co s prázdnými záhony?

Buď ještě vysít či vysadit zeleninu pro podzimní sklizeň nebo. Každé zelené hnojení podporuje tvorbu humusu, je čistě ekologickou záležitostí, navíc poměrně levnou. Brání růstu nežádoucích plevelů, protože klíčí a roste ještě rychleji než běžné druhy plevelů.


Její píce je méně kvalitní (při zavadnutí hořkne), pěstuje se tedy na zelené hnojení , případně se může pěstovat k. Svazenka jako zelené hnojení. Ale pozor nesmí nasadit na semena. Ta by následně vyklíčila a škodila v zelenině a bramborách.


Osiva určené k zelenému hnojení umožní zvýšit obsah humusu v půdě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky