úterý 25. září 2018

Fenykl obecný

Roste planě ve Středomoří, kde se užívají listy i plody, dále se s ní setkáme kolem Černého moře, v asijských zemích. V Česku se vyskytuje na jižní Moravě. Právě díky své všestrannosti je obsažen ve většině léčivých přípravků. Je to zpravidla dvouletá nebo vytrvalá rostlina dorůstající výšky až m. Podrobné informace a praktické.


Finde den passenden Reim für „ fenykl obecný “ Ähnliche Wörter zum gesuchten Reim 153.

Wörter online Ständig aktualisierte Reime Reime in 13. Foeniculum vulgare) V oficinálních směsích se používá fenykl hořký. Expektorans, sekretomotorikum, stomachikum, karminativum, mírné spasmolytikum. Využívají se jak listy, tak plody.


Původ fenyklu nalezneme v Asii, kde odedávna sloužil jako koření i jako léčivá rostlina. Plodem je podlouhlá dvojnažka. Kvete ve druhém roce od června do října.


U nás se nejvíce pěstuje na jižní Moravě, jen vyjímečně zplaňuje. Užívají se plody ve formě prášku nebo nálevu.

Gladiátoři jej užívali k udržení dobrého zdraví, ženy zase jako prevenci proti obezitě. Fenykl si cenili již staří Římané. Patří do čeledi miříkovitých. Nadzemní hlína se za syrova krájí a strouhá do salátů a na obložené chleby.


Tento fenykl známe jako fenykl hořký a bylinku. Potom je tu druhý fenykl, sladký a hlíznatý, pěstovaný jako zelenina. S tímto fenyklem se asi setkáváte častěji, dá se koupit v zelenině čerstvý a můžete si ho také vypěstovat na zahrádce.


Vhodná je vlhká, dobře propustná půda, dobře zásobená humusem, živinami a vápníkem. Nemá rád těžké a mokré půdy, ale také ani příliš písčité. Je mrazuvzdorný do -°C, ale rostlinu je třeba chránit přikrývkou proti nadměrné vlhkosti a mrazu. Snímky jsou z řeckého ostrova Lefkas.


Kuchařky jistě znají tzv. Evropy dováží především z Itálie (odtud i označení „boloňský fenykl“). Sladký fenykl se vyznačuje tvorbou nadzemních „cibulí“. Používá se jak syrový do salátů tak k přípravě teplých zeleninových jídel a mnoha pokrmů z ryb.


Víceletá bylina z čeledi miříkovité, pěstuje se pro plody. Plod fenyklu obsahuje hlavně silici, jejíž složky mají expektorační, sekretomotorické. Popis a způsob pěstování fenyklu.


Z výše uvedeného je patrné, že fenykl obecný nemá žádné kontraindikace.

Problémem tak může být pouze požití příliš velké dávky. Na druhou stranu si jej lze snadno splést s jinými rostlinami (včetně jedovatých), takže jej radši nesbírejte „naslepo“. Miller (Apiaceae - Miříkovité) Lidové názvy Italský kopr, římský kopr, sladký kopr.


Pro podporu ženských pohlavních hormonů je nejvíce používán odvar z fenyklových semínek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky