středa 20. března 2019

Choroby muškátov

Choroby muškátov sú dôsledkom nesprávnej starostlivosti o raslinu. Toto ochorenie muškátov je spôsobené hubou puccinia pelargonii-zonalis a napáda najmä muškáty krúžkované počas daždivých rokov. Najčastejšie ide o zlé stanovište, nedostatok výživy či nezvládnuté zalievanie. Hrdzi muškátov sa dá predchádzať kupovaním a rozmnožovaním len zdravých rastlín, polievaním muškátov bez namočenia listov a odstraňovaním napadnutých rastlín z dosahu zdravých muškátov. Tou najčastejšou, ktorá pelargónie napadá, je šedá muškátová pleseň.


Spoznáte ju tak, že napadnuté časti rastliny sú pokryté šedobielym povlakom, neskôr môžete vidieť drobné tvrdé čierne telieska. Ak sú žlté, avšak na prvý pohľad pevné, je príčinou práve nedostatočný prísun vody. Ak sú nahnité a mäkké, je príčina presne opačná, v tomto prípade ich zalievate príliš.


Korkovitosť listov – objavuje sa u previsnutých muškátov. Príčinou je nadbytok vody v pôde alebo vysoká vlhkosť vzduchu. Ochrana je preventívna – zabezpečiť vyváženú zálievku bez premokrenie substrátu. Dobrý večer, prosím vás súrne o radu.


Na listoch muškátov mám zodspodu také hrudkavé pupáčiky a skrúcajú sa listy. Nedodržení minimálních požadavků této poměrně skromné balkonové květiny končí velmi často zbytečnými poruchami nebo dokonce ztrátami. S tými sprjmy na choroby opatrne´!


Nepoužívala by som ich v sparnom horúcom dni, funguje to ako sprej na holé telo, čo zanechá hnedú škvrnu. Rastliny sú odolné voči škodcom a chorobám, ale pokiaľ sa o nich nesprávne staráte môže ich postihnúť niekoľko typov chorôb. Hrdza - ide o hubovú infekciu, prejavuje sa na listoch muškátu.


Tie sa sfarbujú sa do hneda a žlta a vytvárajú hrdzavé škvrny na listoch. Je to spôsobené nesprávnou zálievkou či premokrenosťou v období dlho trvajúcich dažďov. Ide o korkovitosť listov, ktorá najviac postihuje práve previsnuté - štítovitolisté - muškáty. Nie je to choroba , ani škodca, ale fyziologická porucha.


Pre pestovanie muškátov je vhodná priepustná zemina, napríklad substrát pre balkónové rastliny premiešaný s pieskom. Napadnutiu mšicami predídete, keď muškáty umiestnite pod šírim nebom na slnečnom a vzdušnom mieste. Rzivost – choroba houbového původu, vyskytuje se jen na muškátech páskatých. Na listech se nejprve objevují žluté drobné skvrny, na jejichž spodních stranách vznikají vyvýšená hnědá ložiska výtrusů, často uspořádaných do kruhů. Při silnějším napadení listy zasychají a opadávají.


K ochraně je možné použít chemický přípravek. Obchodným partnerom ponúkame v súčasnosti viac ako 1druhov kvapalných a práškových prípravkov, každý v rôznych hmotnostných veľkostiach balenia. Pravidlo o zalévání zní: raději nezalít než přelít.


Ak príčinou škvŕn na listoch nie je nadmerná závlaha, pravdepodobnejšia bude hubová choroba hrdza muškátov (Puccinia pelargonii zonalis). Ochrana spočíva v prevencii, ktorou je pravidelná zálievka najlepšia odstátou vodou a zabránenie premokreniu substrátu. Muškáty krúžkované rastú vzpriamene.


Na ich listoch je charakteristická kresba a stonky časom drevnatejú. Kvety sú jednoduché alebo plné. Ich listy sú lesklé a pomerne odolné. Niektorí pestovatelia dávajú prednosť druhej možnosti zazimovania muškátov.


Rastliny opatrne vyberte z kvetináča, odstráňte z koreňov hlinu a korene nechajte preschnúť. Príliš dlhé korene môžete opatrne skrátiť nožnicami. Tento druh muškátov je o niečo chúlostivejší, najmä na preliatie, pri vyšších teplotách zase zhodí listy a má menšiu násadu púčikov. Výživu potrebuje rovnakú ako Pelargonium zonale.


Najrýchlejšie rastú jednoducho kvitnúce kultivary, ktoré vytvárajú aj najväčšie množstvo kvetov a sú všestranne použiteľné. Choroby a škůdci pelargonie (Pelargonium sp.) Rod Pelargonium zahrnuje na 3druhů, které rostou převážně v jižní Africe. Můžeme je jednoduše členit na vzpřímené (Pelargonium zonale) a převisle rostoucí druhy (Pelargonium peltatum). Pekné sú aj kombinácie muškátov s niektorými sukulentmi.


Tip autora Ak chceme, aby sa nám muškáty pekne rozkonárili, začiatkom leta zaštipneme dlhé výhonky asi v polovici. Choroby hľúz mečíkov Na znehodnotení hľúz mečíkov počas vegetačného obdobia alebo počas skladovania sa podieľajú rôzne druhy húb a baktérie druhu Pseudomonas marginata. Suchú hnilobu končiacu často až mumifikáciou hľúz vyvoláva huba Fusarium oxysporum f.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky