čtvrtek 28. března 2019

Druhy okurek

Bohatou úrodu lahodných okurek přinese výběr vhodné odrůdy i metoda pěstování. Holman, který se pěstováním a šlechtěním okurek profesionálně zabýval přes let, poskytnul čtenářům iReceptáře cenné rady. To ovšem není docela pravda – to, co člověka při sklizni škrábe, je hlavně nať a listy okurek , ne plody.


A kromě toho je třeba říct, že tyto odrůdy se hodí jen do nejteplejších, skutečně „okurkových“ oblastí, protože jsou značně náchylné k nepřízni počasí, zvláště k chladu. Ohořknutí okurek víte také prd. Okurka čím roste déle,tím je více hořká. Když se to umí tak hořké nejsou. Místo pěstování okurek : Volná půda, pařeniště, nízký fóliový kryt, fóliový tunel, fóli-ovník nebo skleník.


Půda spíše kyprá, propustná a zá. Aroma okurek se tvoří podobně jako v česneku a vzniká až v momentě, kdy se naruší jejich buňky (i proto je prolisovaný česnek tak brutální). Stará čínská technika tohoto faktu využívá u okurek, kdy se s pomocí naklepání chuť a vůně okurek zesílí.


Plody, ze kterých nejprve odstraníme semena, jsou chutné čerstvé, můžem eje zavařovatm nakládat do kyselého nálevu. Mezi základní druhy okurky patří okurka polní a okurka salátová. Granulovaná hnojiva, jako NPK, CERERIT apod.


Přihnojit je také možno vykvašeným ředěným drůbežím trusem. Druhy okurek jsou salátovky a nakládačky. Okurky zavařujeme nebo z nich připravujeme salát. Velmi nízké procento hořkých okurek může zapříčinit velmi suché a horké počasí v období sklizně, ale i tak se hořkosti zcela zbavíte zavařením. Lze už také koupit i geneticky nehořké nakládačky.


Pro pěstování okurek na venkovních záhonech se obecně hodí odrůdy hruboostných nakládaček nebo polní salátovky, které mají silnější kořenový. Mezi ně patří všechny druhy okurek firmy ing. Okurky polní jsou s oblibou nakládány do sladkokyselého nálevu. Osivo - používat jen to nejkvalitnější. Výsledky pěstování závisí nejen na odrůdě, ale i na kvalitě osiva.


A speciální úpravy osiva jeho kvalitu ještě podstatně zlepšují. Obliba okurek sahá neuvěřitelně daleko – už tři tisíce let před naším letopočtem si na nich pochutnávali Indové i Egypťané. Pěstování a druhy zeleniny. Léčivé byliny- rady a zkušenosti, Kvetoucí zahrada.


Popis: Jednoletá, jednodomá rostlina s jednopohlavními květy. Rostliny okurek vyžadují k růstu opravdu dostatek světla a následně pravidelně snižujte noční teploty, jinak může docházet k vytahování a slábnutí rostlin. Na venkovních záhonech můžete začít semena vysévat od poloviny května , protože už nehrozí přízemní mrazíky. Jednak okurka dlouhá a štíhlá s hladkou slupkou, kterou známe jako salátovou.


Jsou známy dva druhy okurek. Ty druhé bývají silnější, s bradavičnatou slupkou, které nikdy nenecháváme dorůst. Naopak ty nejvyhledávanější jsou drobnější plody (o velikosti - cm), které nakládáme.


Tento druh známe jako nakládačky. Peronoplasmopara cubensis Na infikovaných listech se vytvářejí drobné, žluté, žilnatinou ohraničené skvrny. Zavařené rusy jsme dělali také, už je neděláme. Nevidím důvo proč bychom zavařovali tři druhy okurek -rusy, nakládačky,kvašáky.


Pro někoho, komu se zdají zavařené nakládačky s někdy tuhší slupkou problém(znám osobně), tomu by mo. Rozhodující pro růst rajčat jsou podnože ´Vigomax´ Fod přírody rezistentní proti škůdcům jako háďátka a proti korkovitosti kořenů. Nejnavštěvovanější český internetový portál nabízející vyhledávač, e-mail, aktuální zprávy, předpověď počasí a odkazy, které se mohou hodit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky