úterý 26. března 2019

Kukuřice pěstování

Semena kukuřice sladkých druhů jsou scvrklá. Můžeme předpěstovat, častější je ale přímý výsev. Jde o jednu z nejčastěji pěstovaných obilnin na světě a je také jednou z nejvýnosnějších plodin - na hektaru se urodí až šest tun kukuřice.


Nejstarší důkaz o pěstování kukuřice pochází z období kolem roku pět tisíc před našim letopočtem. Skutečný původ této rostliny zůstává však pro.

Vařená kukuřice je naprosto skvělou pochoutkou, kterou si můžete vychutnat za minimum peněz. Tedy v případě, že si ji vypěstujete na vlastní zahradě. Cukrová kukuřice se řadí mezi z pohledu pěstování velmi nenáročné plodiny, jež slibují solidní výnosy. Výsev je tím hustší, čím kratší je vegetační doba. Studené, mokré půdy jsou pro kukuřici cukrovou naprosto nevhodné.


Zajištění základny objemných krmiv je každý rok stěžejním úkolem rostlinné výroby pro stabilní fungování živočišné výroby a bioplynových stanic. Správné založení porostu kukuřice je jedním ze základních předpokladů dosažení vysoké produkce a kvality kukuřice bez ohledu na směr využití.

Podmínky vhodné pro pěstování jsou v podstatě podobné podmínkám ve kterých rostly původní divoké druhy, s tím, že procesem šlechtění dochází k. Tuto plodinu znali už Aztékové, Inkové a Mayové. Je rozšířena po celé zeměkouli. Kořeny kukuřice mohou pronikat do hloubky – m. Rostliny kukuřice jsou vysoké, takže při plánování místa dbáme na to, aby na zahradě nestínily ostatním zeleninám. Pěstování cukrové kukuřice je nesmírně jednoduché. Osvědčené je pěstování kukuřice na jednom záhonu s bujně rostoucími dýněmi nebo cuketami, ty stíní půdu a chrání ji před vysycháním a erozí.


Antonín Kintl Technologie pěstování Zobrazeno 467x. Osevní postupy, jejichž nosnou plodinou je kukuřice. Pěstuji odrůdu Amika FAvicena F1. Kukuřici si zásadně předpěstovávám.


V Čechách má krátkou historii pěstování. Evropy se rozšířila z Balkánu. Od kukuřice krmné k lahůdkové.


Na polích se ve velkém pěstuje kukuřice na zrno (Zea mays indentata), říká se jí krmná nebo také „koňský zub“, a. Suchá zrna pukancové kukuřice se praží za stálého potřásání (aby se nepřipálila) na rozpálené pánvi, zvětšováním svého objemu postupně praskají a jejich vnitřní obsah (bílý vatovitý endosperm) se dostane na povrch.

Dlouhá léta se diskutuje o klimatické změně, ale prakticky jsme neviděli žádné větší dopady. Naše kotlina byla uchráněna od výraznějších. Půdní podmínky jsou charakterizovány hlinitými půdami, ideálně s co nejhlubším profilem a dostatkem humusu. Jako nevhodné jsou půdy s vysokou hladinou podzemní vody, těžké jílové a studené půdy, kyselé a štěrkovité či kamenité půdy.


Pro pěstování kukuřice je velice důležité slunné stanoviště, hlinitopísčitá propustná půda s dostatkem vláhy. Jelikož jsou kukuřice statné rostliny, je třeba dodržet pěstební spon minimálně x cm. Vysévat můžete i do řádků vz. Je to velice důležitá plodina pro výrobu škrobu, potravin a mouky.


Výskyt: kukuřice setá má pravděpodobně původ ve Střední Americe, odkud se již před mnoha tisíciletími začala šířit do dalších částí amerického. R geneticky modifikovanou kukuřici (GMO) firmy Monsanto, jsou naprosto zavádějící. Přesto ve Španělsku a Portugalsku již let ověřují dopady pěstování.


Firma VP AGRO působí jako distributor osiv a pesticidů ve všech regionech České republiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky