úterý 19. března 2019

Javor babyka

Roste jako keř, stromek či mohutný strom, a to hlavně na okrajích lesů a keřových porostů. Acer campestre Čeleď : mýdelníkovitá Výskyt : Evropa, západní Asie, severozápadní Afrika, oblast Středozemí Koruna : nižší vícekmnenný strom, keř. Babyka je rovnocennou alternativou habru, je vhodná do městských zahrad a přirozeně zapadne i do venkovského prostředí.


Javor babyka poskytuje nejpevnější a nejtvrdší dřevo z našich javorů. V našich podmínkách se vyskytuje především v nížinách a pahorkatinách teplejších oblastí.

Zajímavosti ze světa rostlin. Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Javor (deutsch Jawor) ist eine Gemeinde in Tschechien.


Riesenauswahl an Markenqualität. Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Schau Dir Angebote von ‪Javor‬ auf eBay an. Die liebsten Fashion-Marken kaufen.

Das ist bei eBay angesagt und neu. Von Generator bis Wäsche. Alles finden, was Sie brauchen. Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos. Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen.


Fotografie neolistěného plotu byly pořízeny začátkem dubna, v době počínajícího rašení pupenů. Náš domácí strom nebo keř vysoký až m, s pružnými a poměrně tenkými větvemi. Menší kultivary je možné zasadit do nádoby, kterou pak na zimu obalíme drceným polystyrenem, nebo jinou izolací a stromek přemístíme do skleníku. Javor dlanitolistý rozhodně nevysazujeme na zahradě do míst, kde je nejmrazivější mikroklima.


Tento druh javoru nesnáší vápenitou půdu, která by jej umořila, ale dobře se mu daří v mírně kyselé půdě odlehčené pískem, případně kokosovými vlákny. Zemina by měla být neustále vlhká, ale ne příliš mokrá. Babyku možná znáte z vyjmenovaných slov, ale znáte ji i osobně? Nevysoký keř či rozvětvený strom, zabarvené listí, zajímavé vlastnosti. Acer campestre - javor babyka Líbí se vám zahrada upravená podle vzoru přírody nebo tichá venkovská atmosféra doprovázená zpěvem ptáků?


Památný strom nedaleko zaniklého podniku Benar ve Velkém Brezne. Acer macrocarpon Opiz Acer marucum Walp.

Botanický popis a pěstování: Strom až m vysoký s kulovitou korunou, řidčeji keř. Kůra tmavě hnědá, ve stáří podélně i příčně rozpraskaná v. Babyka je druh javoru a opravdu nemá nic společného se slovem baba. Jiné označení pro babyku zní javor polní.


Dalšími druhy javoru, ketré rostou na našem území, jsou javor klen a javor mléč. Japonský javor má své kouzlo a odolá mu málokdo. Jeho pěstování se nemusí zříkat ani lidé bez zahrady – stačí balkon, vhodná nádoba a stromek olistěný dle vašeho vkusu. Tvarů i barev listů je mnoho, vyberte si z uvedeného přehledu. Na této stránce jsou výsledky na dotaz javor v aktuálním křížovkářském slovníku.


Slovník se neustále rozrůstá. Javor (Acer) je rod dřevin z čeledi mýdelníkovité, v dřívějších taxonomických systémech řazených do čeledi javorovité. Pokud ti zde nějaká definice.


Jeho zástupci jsou obvykle vzrostlé opadavé stromy (existuje ale i několik druhů stálezelených), některé druhy mají však jen slabší vzrůst a jsou to buď nižší stromy a nebo keře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky