pátek 9. srpna 2019

Popínavé rostliny na pergolu

Popínavé rostliny na pergoly Pergola a popínavé rostliny k sobě neodmyslitelně patří. Vždyť právě hlavní účel stavby pergoly je sloužit jako opora pro popínavé rostliny. Hodí se na místa, kam byste běžné dřeviny nebo květiny vysadit nemohli.


Jednoleté popínavé rostliny jsou vhodné také jako výpomoc v době, dokud čerstvě vysazené vytrvalé popínavé rostliny nezesílí. U rostlin , které mají na svém stanovišti vytrvat i několik let, musíme dbát na vyhovující podmínky k růstu této rostliny.

Na zahradní pergolu volíme popínavé rostliny podle zastínění zvoleného místa, podle kvality půdy a samozřejmě podle svého gusta. Pokud třeba nesnášíme silné vůně, vybíráme mezi slabě kvetoucími nebo nekvetoucími rostlinami. Ahoj vsem, muzete mi nekdo poradit cim nechat popnout pergolu ? Jakými rostlinami si zkrášlit pergolu ? Inspirujte se na bytdumzahrada. Některé popínavé rostliny (úponkovité) se o oporu uchycují úponky a jsou schopny pevně se udržet na vhodném podkladu bez vyvazování. Patří mezi ně jednoletý hrachor, fazol šarlatový, plamének i vinná réva.


K uskutečnění jedné otočky potřebují rostliny pouze několik hodin.

Nejvýznamnější popínavé rostliny. V tabulce jsou uvedeny abecedně seřazené pnoucí rostliny, uvedená výška platí pro dospělé jedince. Místo použití, které doporučujeme, samozřejmě není zcela závazné - záleží na vás, jak si chcete výsadbu uspořádat. Před pergolu lze vysadit i takové rostliny , které nezatíží svojí vahou pergolu , a nepotřebují tak žádnou oporu. Mezi takové rostliny patří vhodné keře, které budou prorůstat laťkami.


Přesto ale většina z nás dá přednost popínavým rostlinám, u kterých je potřeba dát pozor na to, aby jejich hmotnost pergola unesla. Ještě než je vysadíte, zkontrolujte stabilitu. Popínavky na pergolu Stabilita pergoly je důležitá také pro rostliny, které, jakmile se rozrostou, stále musí bez problémů unést.


Pokud je pergola opravdu bytelná, vytvořte v její blízkosti záhon s kvalitní zeminou. Třeba na holou konstrukci jednoduché pergoly musíme volit popínavé rostliny typu přísavníku, břečťanu nebo trubače. Jedny popínavé rostliny si dávají pěkně na čas, než obrostou celou pergolu , jiné už mají po pár týdnech splněno. Proto dříve než si nějakou popínavou rostlinu koupíte, zjistěte si o ní co nejvíce informací a zvažte, zda je pro vaše účely tou pravou. Pnoucí rostliny do stínu.


Přestože je pergola často stavěna jako ochrana proti slunci, někdy je její místo spíše ve stínu (např. z architektonických důvodů). Záleží na řešení našeho domu i stavby pergoly. Do stínu se jednoznačně hodí břečťan, který se během několika let rozroste tak, že nám celou pergolu obepne.

Vhodný je také zimolez či přísavník. Rychlerostoucí pnoucí rostlina na pergolu už rozebírají maminky na webu eMimino. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.


Pergola se v minulosti velmi často využívala jako podpora pro popínavé rostliny. V dnešní době se využívá spíš pro zastínění a zastřešení terasy. Pokud již máte pergolu na terase a chcete ji dodatečně zastínit, možností máte hned několik. Při výběru vhodné rostliny pro vaši pergolu je velmi důležité rozlišit stinná, polostinná a slunná místa.


Pokud pergolu ještě nemáte, teprve ji plánujete a víte, že budete chtít, aby byla porostlá popínavkami, pak při plánování místa pro pergolu myslete i na požadavky rostliny , která na ní bude růst. Pergoly sloužili původně jako opora pro popínavé rostliny. To , že se dnes k původnímu účelu majitelé pergol vrací není jistě náhoda. Konec konců, pergola bez něčeho zeleného, ideálně kvetoucího, prostě není to pravé ořechové.


Protože se tyto rostliny nejčastěji vysazují těsně u domovních zdí, musíme vykopat. Tyto rostliny jsou většinou rychle rostoucí a slouží k ozelenění zdí a pergol. Pro ploty jsou popínavé rostliny jako stvořené, neboť je zvýrazní, oživí a ještě dostatečně hustě olistí.


Ploty z pletivových dílců v rámech na zděné podezdívce jsou vhodné pro všechny druhy plaménku, dále druhy zimolezu, jasmín mnohokvětý i pnoucí růže. Při výběru druhů se samozřejmě řídíme nároky rostlin na slunečné nebo stinné stanoviště. Na podzim se doporučuje hnojit kostní moučkou a na jaře pak síranem draselným.


Tento záznam byl označen Kvetoucí popínavé rostliny , pergoly , plamének. Rostliny rozdělujeme na samopnoucí a ty, které potřebují oporu. Dále zde nalezneme rostliny buď okrasné listem nebo výrazně kvetoucí.


Samopnoucí rostliny se přichytávají pevně k podkladu. Rostliny , které potřebují oporu je dobré vysadit tam, kde jim.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky