pátek 16. srpna 2019

Ibišek bahenní pěstování

Na Jižní Moravě jej lze pěstovat i venku, ale zimní přikopčení půdy a krytí potřebuje i tam. Ibišek americký, bahenní a velkokvětý - tyto rostliny přezimují pouze v kořenech a nadzemní část tedy na podzim usychá. Před příchodem silných mrazů. Někdy jej také najdeme pod názvem americký ibišek.


Ibišek bahenní má jednoznačně největší květy mezi ibišky, se kterými se u nás běžně setkáváme. Delší dobu se u nás pěstují další dva ibišky.

Směs mrazuvzdorných velkokvětých odrůd. Mrazuvzdorný do -°C při pěstování volně v zemi. Pěstování venkovního Ibišku je jednoduché. Potřebuje čerstvou, nepříliš suchou, živnou, propustnou a proteplenou půdu.


Sází se většinou na slunné místo (orientované nejlépe na jižní až jiho - západní stranu), pokud možno chráněné před velkým větrem. Během zimy naopak vlhkost musí být nižší, aby rostlina neuhnila. Na zahrádce jej lze pěstovat jako trvalku, která na první pohled upoutá velmi výrazným talířovitým květem.


Tak se na něj pojďte podívat. Hibiscus moscheutos - Ibišek bahenní.

Prvním je vysazení rostliny do volné půdy, záhonu, na slunečném místě, kde je humózní, vlhčí zahradní. Využívají se její stonky, které poskytují pevné vlákno odolné vůči hnilobě. Z toho to pevného vlákna se poté vyrábí lana či pytlovina. Mladé lístky ibišku konopného se používají jako zelenina v kuchyni, jsou podobné špenátu. Dokonce jsou jedlé i květy rostliny.


Pěstovat venku můžete také bahenní ibišek , se kterým však mnoho zahrádkářů nemá příliš zkušeností, jelikož se jedná o novinku. Oblíbené jsou pro pěstování velkokvěté americké ibišky. Jako pokojový ibišek je nejčastěji pěstován ibišek čínský neboli čínská růže.


Ibišek je sice mrazuvzdorný, ale přesto je dobré ho na zimu dát do sklepa či do garáže s teplotou kolem nuly. Je důležité dbát na to, aby nám kořenový obal ibišku ani v zimě neuschnul. Od března můžeme dát rostlinu opět ven. V přírodě byste jej nejsnáze potkali na jihu Severní Ameriky – od Massachusetts po Michigan, na jih k. Podmínky ibišků pro pěstování v interiéru Ibišek vyžaduje v interiéru velice světlé a vzdušné stanoviště, nesnese však přímé slunce a průvan.


Ibišek čínský je teplomilný, proto musí trávit zimu v interiéru, v létě jej však budeme s úspěchem letnit na balkóně, terase, lodžii, či na vhodném místě zahrady. Teplomilná jednoletá bylina se někdy ukáže na opuštěných místech zahrad a polí. Ibišek moscheutos Mallow Rose - semena ibišku mrazuvzdorného Ibišek bahenní, zvaný také jako Ibišek americký či velkokvětý má svůj domov hlavně u potoků a jiných vodních ploch v jihovýchodní části Ameriky. Venkovní ibišek je překrásnou alternativou k ibišku pěstovanému v květináči. Jestliže tedy hledáte rostlinu, kterou byste mohli zkrášlit svou zahradu, tak právě ibišek je skvělou volbou.


V tomto článku vás seznámíme s možnostmi jeho pěstování.

Jedná se o nenáročný keř, který ve vaší zahrádce udělá spoustu parády. Vyjímá se ve skupinové výsadbě i jako solitér. Uplatní se ve vlhkých partiích zahrady, kde se nedaří suchomilným trvalkám. Přitažlivý v popředí vyšších okrasných dřevin. Ibišek velkokvětý patří k jedné z nejpopulárnějších rostlin, které zdobí naše zahrádky.


Americky nebo bahenní , jak bývá velkokvětý ibišek někdy. Existuje ovšem i druh, který lze pěstovat jako pokojovou rostlinu a zároveň je vhodný pro celoroční pěstování na zahradě. Ibišek syrský a jeho pěstování Dnes nebudeme psát o péči o pokojové ibišky , které jsou těm venkovním, velmi podobné. Několik druhů bez větších problémů snese i podnebí českých zahrad.


Rostlina začíná nakvétat v průběhu srpna.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky