pondělí 5. srpna 2019

Štěnice pokousání

Někteří jedinci, kteří jsou pokousani od štěnic začne kousnutí svědit a objeví se červené podlitiny nebo otoky den poté, co byl pokousán. Nicméně, kousnutí nemusí být zřejmé po dobu několika dnů nebo vůbec. Vyrážka, která se na kůži následně objeví, se označuje také jako štěnicová dermatitida. Koho kdy zajímalo jak vypadá kousnutí od štěnice, mohl si určitě povšimnout, že zmiňovaný červený flek po kousnutí se objevuje spíše ve větších počtech - tím spíše po ránu, kdy kousance od štěnic jsou velmi výrazné (zpravidla se živí ve větších počtech v noci). Prevence proti štěnicím v podstatě neexistuje.


Snad jen při návštěvě jakéhokoliv ubytovacího zařízení důkladně prohlédnout postele a lůžkoviny, zavazadla ani jiné osobní věci nepokládat na zem do blízkosti postelí, aby štěnice měli co nejmenší šanci s námi odcestovat. Nebylo jednoznačně prokázáno, že by byly štěnice přenašeči chorobotvorných zárodků z člověka na člověka. Bylo zjištěno, že ve štěnicích žijí bakterie, které jsou odolné proti antibiotikům, ale nebylo zjištěno, že by těmito bakteriemi nakazily svého hostitele. Zarudnutí a svědivost se objeví až o několik hodin později, v případě prvního pokousání to může být dokonce až za týden.


Pupínky připomínají komáří štípance. Pokousání hmyzem může být nebezpečné. Co dělat, když na vás zaútočí štěnice , blechy nebo klíšťata?


Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. Deutschlands größter Preisvergleich mit über 53. Sicher durch den Winter. Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Ve dne se škůdci většinou skrývají, v noci však své úkryty opouštějí a sají lidskou krev.


Nejčastěji se najdete v matracích a ložním prádle, proto tohoto nepříjemného parazita lidé nazývají také štěnice postelová. Věděli jste, že š těnice přenášejí třeba také chřipku a mohou způsobit i poškození mozku? O tom, jaké další nemoci štěnice přenášejí, se dočtete ZDE. Obrázek pokousání v několika variantách přikládáme níže. Jak je vidno na foto kousnutí štěnice může pokožka každého jedince reagovat s různou sílou intenzity dle jeho citlivosti.


Jednotlivé štípance se tak mohou lišit jak v barvě, tak velikosti. Kousnutí štěnice je mnohdy nepříjemné a jeho projevy se liší podle reakcí, nicméně není prokázáno, že by štěnice na člověka přenášely jakékoli nemoci. Nicméně zde hrozí možnost zanesení druhotné infekce tím, jak se člověk škrábe a drbe. Jak léčit štípance od štěnic.


Není pravda, že se štěnice dostanou jen do špinavých a neuklizených bytů – stačí. Jak je známo, tak se štěnice vyskytují ve špinavých a neudržovaných domácnostech, pokud jste čistotní a udržujete v bytě hygienu, tak by jste ze štěnic neměli mít zbytečně strach. Kromě pokousání v podobě svědivých puchýřků na těle hostitele mají štěnice také i socio-psychologický význam Krev sají na lidech, ale mohou sát i na psech, kočkách a ptácích v klecích.


Vyskytuje se po celém světě a představuje běžného parazita lidí. Některým lidem dokonce i po pokousání na kůži nevzniká žádné viditelné zarudnutí. Mylně se pak tyto lidé domnívají, že na ně štěnice nejdou. Zbavit se štěnic není žádná legrace. Sání krve trvá v řádu minut a následně se štěnice zase jde ukrýt do bezpečí.


Kousnutí štěnice Vás neprobudí, při vpichu je aplikováno anestetikum a až v době, kdy ho tělo odbourá, se projeví příznaky pokousání. To se může projevit za několik hodin, ale i dnů. Na první pohled se kousnutí štěnice podobá bodnutí od komára. Někdy může způsobit alergickou reakci – po štípnutí kůže zčervená a mírně nateče. Většině lidí taková skvrna během chvilky zmizí, citliví jedinci ji mohou mít celé měsíce.


To samé platí pro její velikost, která má v průměru několik milimetrů až centimetrů. To je způsobeno vyrušením štěnice během sání vaším pohybem, otáčením apod. Lezou hlavně po drsných plochách, na skle nebo plechu se neudrží. Je jim jedno, jaká je venku teplota.


Zde je několik fotografií, na kterých je vidět, jak vypadá štěnice postelová: štěnice foto. Všechna práva vyhrazena. To znamená, že štěnice vyruší.


Ty se dají do pohybu a umístí se na místa, která nejsou ošetřena - nejačastěji tedy do lišt kolem postelí, do škvír v omítce, za futra, ale mohou jít i dále do bytu. V těch horších případech putují některé z nich až do sousedních bytů. Jak vypadá štěnice , jak poznat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky