středa 7. srpna 2019

Jaroslav svoboda permakultura

Psáno s láskou i humorem. Slovo permakultura – permaculture – vzniklo ze sousloví permanent. Potravinové zahrady - zajímavý web o soběstačnosti. Jaroslav Svoboda , který na svých.


Autor ji věnoval všem lidem, kteří vysazují rostliny a dělají z této planety krásnější místo pro život.

Sign in to like videos, comment, and subscribe. Počátky dobrovolné hojnosti. Permakultura: Principy a cesty nad rámec trvalé udržitelnosti. Klíčová dírka: čtvrtletník. Naopak jsem se v podstatě rád odřízl od systému, který je umělý a který v podstatě nedává záruku do budoucnosti, že bude stále fungovat.


Jedná se o styl vytváření nejen zahra ale veškerého prostředí ve kterém člověk žije, způsobem, který je trvale udržitelný a stále se obnovující. Stále se zdokonaluje a mění, kombinuje mnoho vědních oborů dohromady, není svázána žádnými oficiálními předpisy ani institucemi (naštěstí).

Pořádáme mezinárodně uznávané kurzy permakulturního designu (PDC – Permaculture Design Certificate) a další specializované kurzy, viz akademiepermakultury. Po návratu do Čech se začal věnovat designu ekozahrad. Městské zahradničení, Kolektiv autorů.


Kč Objevte s námi EKOZAHRADU – nový pohled na zahradničení a pěstitelství – a vytvořte pro sebe a svou rodinu vlastní ráj. Celé dětství se hrabal v hlíně, sázel a rozmnožoval kdeco, od zeleniny a trvalek až po žáby. První ekozahradní návrh s kvetoucími keři a pěšinkami nakreslil v sedmi letech, bohužel se pro pozdější realizaci nedochoval. Povídání o permakultuře v praxi s Tomášem Svobodou. Kniha čtivou a zábavnou formou vysvětlí základní pravidla fungování přírody, při jejichž dodržení je velmi snadné vytvářet krásné jedlé a přírodní zahrady, které vyžadují minimální údržbu a majiteli přinesou maximální užitek.


Každý tvor v prírode sa vie postarať sám o seba. Od narodenia vie, čo má jesť, ako postaviť svoje hniezdo alebo úkryt, vie dokonca čo má robiť, aby sa. Podnětem k jejímu vzniku bylo (tamní i všeobecné) zhoršující se životní prostředí. Základy permakultury aneb kurz design permakulturní zahrady (7. díl) 3. Ve chvíli, kdy přírodu dodáme, tak začínáme hospodařit tak, aby to mohlo fungovat pořád dál.


V tu chvíli, když okopírujeme přírodní systém pro náš pěstitelský systém, tak se dostaneme do bodu, kdy příroda vezme trošku práce za nás. K čemu je permakultura ?

Mám za to, že jde (nebo by jít mělo) o nauku,… Čím déle navštěvuji tyto stránky, tím méně mi je to jasné. Prírodné hospodárenie, nazývané tiež permakultúra, sa snaží vrátiť logiku do vzťahu človeka a jeho pôdy, na ktorej pestuje svoje rastliny. Od vtedy som prečítal veľa kníh, navštívil viacero prednášok, vysadil zopár semienok a kríkov a tiež sa zúčastnil troch slovenských konvergencií. Je v ní prostě všechno, či člověk tvořící jedlou zeleninovou zahradu ve smyslu permakultura touží vědět.


Knížku moc chválím a doufám, že si totiž tady přečte nějaký můj Ježíšek! Výlet k Seppu Holzerovi na Krameterhof (Rakousko), Pavlína Koubková (vedoucí výletu) výlet na Krameterhof s výkladem Seppova syna Josefa Holzera, který nyní na Krametrhofu hospodaří - nezapomenutelný zážitek 9. Moderuje Martina Kocianova. Některé principy permakultury vychází ze zásad biodynamického zemědělství propagovaného Rudolfen Steinerem. Protože o jeho návrhy a realizace byl nečekaně velký zájem, začal pořádat kurzy o metodách ekozahradničení a návrzích ekozahrad. Píše články a fotografuje přírodu.


Co o tom říkají její zakladatelé Bill Mollison a David Holmgren? Myšlenka za permakulturními principy spočívá v tom, že ze studia přírodního světa a předprůmyslových udržitelných společností můžeme odvodit všeobecné principy, které budou univerzálně použitelné pro urychlení rozvoje udržitelného využití krajiny a zdrojů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky