čtvrtek 28. ledna 2016

Mech na strese

Mech se často objevuje na zastíněné střeše, která je natočená k severu. Příčinou bývá vlhko a také prašné prostředí. Objevuje se jak na porézním povrchu, tak i na hladkých taškách. Vlhkost, která se pod mechem drží, poškozuje kvalitu krytiny.


Likvidace mechu na střeše patří k důležité péči o střechu. Když na mech nepomáhalo nic, co koupil, vymyslel.

Rychleji se uchytí na porézním povrchu, ale osídlí i velmi. Mechem porostlá střešní krytina nevypadá. Proč mech na střeše vzniká? Pokud se střecha nebo její část nachází ve. Mech na střeše může znamenat pořádný problém!


Zbavte se ho dřív, než bude pozdě. Nadměrná tvorba mechu, zejména na střechách domů, může značně zatížit celou střechu svou vahou. IKO Antimos je možné použít i na chodníky, náhrobky, zdi.


Tam kde je stín a vlhko se mech bude tvořit vždy, je jen otázkou času, jak rychle, ať je střecha glazovaná, plechová nebo třeba skleněná.

Mech se rád zabydlí na zastíněné střeše natočené k severu, svědčí mu vlhko, prach. Pod mechem se drží vlhkost a krytina ztrácí kvalitu. Jako chemik totiž věděl, které složky na mech účinkují.


Všechny ale spláchl hned první velký déšť. Nakonec se mi podařilo dát dohromady dvě složky. Střechu kontrolujeme nejméně jednou za rok.


Mech se nejčastěji tvoří na zastíněných střechách, které jsou otočené na severní stranu. Rychlejšímu tvoření také pomáhá pórovitý a prašný povrch. Odstranit mech lze několika způsoby, my se zaměříme na chemický způsob odstranění a přípravky k němu určené. Na mech na střeše jsme použili roztok modré skalice, ale co nikde na příbalové informaci nebylo uvedeno je vhodná koncentrace. Balení se prodávají cca po.


Hlavně mech udržuje vlhkost a to střeše moc nepřidává. Mech nás může potrápit nejen v trávníku, na záhoně, ale i na dlaždicích, na plotě či na střeše. Má rád vlhko, prach a rychleji se uchytí na porézním povrchu (tašky, eternit, dřevo, beton…), avšak neznamená to, že si neoblíbí i povrch hladký (asfalt, plech, plast…). Mech je pravděpodobně největším nepřítelem střech.


Pokud jdete jen tak po ulici, pak se můžete vsadit, že během několika minut uvidíte střechu, která. Na střechu nastříkal přípravek podobný přírodnímu minerálu a nejenže starý mech odpadnul, ale netvoří se ani nový. Používám modrou skalici tzn síran měďnatý.


Pod měděnými dráty dráty na střeše taky mech neroste.

Mech uchycený na střeše odumře, začne opadávat a nový se netvoří. Velmi častý dotaz je na dobu, po kterou je střecha chráněna. Bohužel na střeše nevydrží nic věčně, i povrch tašek nebo eternitu postupně ubývá.


Mech se na povrchu objeví v okamžiku, kdy původní nátěr zestárne a přestane plnit ochrannou funkci. Odstranit jej není zase až tak obtížné, náročnějším úkolem je potom udržení prostoru bez nově vznikajících nazelenalých míst.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky