čtvrtek 24. března 2016

Protěž alpská pěstování

Protěž alpská je vzácná, chráněná rostlina, kterou je třeba nechat tam, kde roste. Je součástí Červeného seznamu ohrožených druhů cévnatých rostlin. V přírodě se nesmí trhat ani vykopávat.


Typický květ protěže v černém poli byl totiž za druhé světové války zneužit a stal se symbolem speciálních oddílů SS, které bojovaly proti partyzánům. Má více antioxidantů než vitamin C, její antibakteriální, antiseptické a hojivé účinky využívá farmaceutický i kosmetický průmysl. Vysadíte-li si protěž alpskou do vhodných podmínek, bude zdobit alpinum nejen v době kvetení.

Výsev, výsadbu a pěstování zvládne určitě každý. Patří mezi nízké horské skalničky s úzkými. Semena protěže alpské koupíte za cenu kolem dvaceti korun (v sáčku jich bývá asi dvě stě). K výsevu – doporučuji únorový termín – budete potřebovat substrát pro pokojové rostliny, do něhož můžete přidat trochu písku.


Květy jsou velmi odolné , bohužel však nevoní. Denně Vám přinášíme návody, rady, tipy a informace, které se. Alpská protěž se považuje za symbol Alp pro svojí estetičnost, vytrvalost a nedostupnost.


Pro její zajímavý a estetický tvar jí používají umělci, řemeslníci a různí.

Pěstování: Protěž pochází z horského prostředí Alp, proto vyžaduje slunné stanoviště a sušší půdu. Je tolerantní vůči občasnému suchu. Velké hvězdicovité květy a stříbrnošedá listy vyniknou v kombinaci se zelenolisté skalničkami. Je vhodný i do nádob, kde vytvoří hustý kompaktní trs.


V našich podmínkách je plně mrazuvzdorný. Vlnatě chlupatá trvalka z vysokohorských oblastí s bílými, hvězdicovitě formovanými květními úbory, ideální pro skalky a suché zídky. Leontopodium alpinum Cass. Vyséváme v chladném skleníku v březnu do směsi zeminy a písku.


Je to typická skalnička, vhodná i do nádob. Pěstování : Slunce a světlá poloha , sušší, chudší a dobře propustná vápenitá půda. Zimní ochrana proti vlhku. Starší rostliny je dobré zmlazovat dělením trsů.


Této populární rostlině se daří v kamenité, chudé, dobře propustné půdě. Nedoporučuje se vysazovat ji do jižních poloh. O jedné protěži s mnoha jmény. Protěž je spolu s hořci symbolem hor, objevuje se na suvenýrech, pohlednicích z dovolené v Alpách.


Má šedavě plstnatý povrch a netradiční bílé květy. Dekorativní jsou nejen květy, ale rozrostlé rostliny vytvářejí krásný stříbrný koberec.

Balení obsahuje 4semen. Jedná se o horskou květinu, která je pokrytá bílou plstí. Rostlina je vysoká až cm. Věděli jste, že i rostlina může být chlupatá? I když listy a květy protěže alpské vypadají, jako by je pokryla námraza, jakmile přijdete blíž, zjistíte, že rostlinku.


Hrnek protěž alpská edelweiss. Pěkný porcelánový hrnek s obrázkem květu protěže alpské. Edelweiss neboli protěž alpská je nejznámější bylina Alp.


Zcela snadné a zajímavé pěstování zeleniny nabízejí balkony a květinové truhlíky. Nejlépe si pochutnáme vždy na čerstvé zelenině a dvojnásob na té vlastnoručně vypěstované.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky