středa 27. prosince 2017

Odrůdy švestek

Odborníci však vyšlechtili takové odrůdy , jež jsou vůči šarce tolerantní nebo z části odolné. Stačí si jen vybrat správnou odrůdu, zasadit ji na vhodné místo a pak sklízet plody. Teprve v posledním desetiletí se na trhu objevily odrůdy, které jsou proti této chorobě odolnější. Typově jde spíše o pološvestky než o pravé švestky – ty dozrávají později a jejich dužnina bývá sladší.


Snad si tyto odrůdy opět najdou cestu do sadů i zahra aby se tak pěstování slivoní zase ve větší míře obnovilo. Některé odrůdy jsou však k šarce tolerantní - strom je sice napaden, ale neodumírá. Všechny odrůdy švestek lze rozdělit do dvou skupin: ty, které jsou schopné samoopylení, a ty, které jsou opylovány jiných odrůd.


Ve vlastních plodných odrůdách existuje mnohem více výho neboť jsou schopné poskytnout mnohem větší výtěžky. A mezi samopodravnými odrůdami jsou častější velké plody. Ze švestek je nejrozšířenější Domácí švestka. Doporučuje se však pouze do oblastí bez virové šarky, na kterou je silně náchylná. Pozdní švestky dozrají zároveň a po odrůdě Domácí velkoplodá.


Jsou vhodné většinou pro pěstování ve středních a teplých polohách. S výběrem odrůd Vám pomůže naše tabulka - doba zrání švestek a rynglí. Pokud není uvedeno jinak , sazenice je na podnoži Myrobalán. Pozdní jako Orangere Kioto, Bergeron uprostřed léta.


Stromy moderních odrůd netrpí tak silně klejotokem ani houbovými chorobami a jsou středně odolné vůči mrazům. Cizosprašná odrůda, opylují ji jiné odrůdy renklód nebo mirabelky. K přímému kozumu i na zpracování.


Tolerantní k šarce, do nižších a středních poloh. Při výběru odrůdy velmi záleží na lokalitě, kde budete švestky pěstovat. Volte tedy takové odrůdy, které u vás mají šanci dozrát.


Důležitá je také odolnost odrůdy proti šarce (virová choroba, která je pro slivoně likvidační). Odrůdy pološvestek pocházející ze Srbska. Plody jsou středně velké, zbarvení se liší podle odrůdy, chuť plodů je v teplejších polohách vynikající, na chladnějších stanovištích průměrná. Proti šarce švestek uvádí žadatel odrůdu jako velmi odolnou. Pro pěstování volíme spíše teplé a nejlepší střední polohy, ze kterých na kvalitních stanovištích a při dobré agrotechnice dostaneme vysoce jakostní plody.


Jedná se o strom nebo keř, který je až m vysoký. Korunu má obvykle vejcovitou a bohatě větvenou. Naštěstí šlechtění pokročilo a právě odolnost, tolerance a nejlépe rezistence vůči nebezpečným. Staré odrůdy ovocných stromů.


Odolnost vůči viru šarky je vyšší než u odrůd získaných klasickým křížením. Klasiku představují zejména šárka anebo pseudošárka či červená skvrnitost listů. Pěstování švestek je velmi oblíbené nejen na Moravě. Spousty krásných sladkých modrých plodů ale.


Stolní odrůdy také mívají větší výnosy než odrůdy označované jako moštové. Nyní existuje velké množství odrůd tohoto ovoce, lišící se vzhledu a chuti. Odrůdy, které chorobě odolávaly, za kvalitou pravých švestek natolik pokulhávaly, že je nedokázaly nahradit. Nebýt soukromých zahra staly se koncem minulého století švestky na našem území téměř vymírajícím ovocným druhem. Modrý čas slív a švestek Vrcholí sklizeň sladkých slív a aromatických švestek.


Velmi rané odrůdy se začínají sklízet už v červenci, další zrají postupně až do října. Další odrůdy tolerantních k šarce, které vyšlechtil dr. Hartmann Pozdně dozrávající odrůda Presenta s vynikající kvalitou plodů. Jejich harmonická chuť je velmi podobná švestce domácí, má ovšem vyšší obsah cukru než švestka domácí a méně kyselin.


Jsou odrůdy, u kterých mohou příznaky na listech zcela chybět, ale nemoc se projeví ve škodlivé míře na plodech. Plody citlivých odrůd napadených šarkou švestek mají změněné kvalitativní i kvantitativní vlastnosti. Vykazují nižší obsah cukrů, vyšší obsah kyselin a jsou asi o lehčí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky