úterý 19. prosince 2017

Kadeřávek pěstování

Kadeřávek je skvělým zpestřením zimního jídelníčku. Občas mu sice spodní listy napadnou mšice nebo molice, ale nikdy se jim nepovede rostlinu zdecimovat. Zlikvidujte je opakovanými postřiky proti savému hmyzu, a to v pětidenních intervalech. Jana Sramcikova Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři.


Hladkolistá forma se u nás nepěstuje, ale je oblíbenou špenátovou zeleninou v jižní a západní Evropě, protože odolává suchu a je možno ji sklízet postupně po celé horké léto.

Tradiční irská píseň Colcannon (někdy též The Skillet Pot ) zachycuje jeden z nejoblíbenějších receptů s kadeřávkem. Na hnojení je nenáročný. Třebaže je kadeřávek zimní zelenina, jeho pěstování musí začít přibližně už o půl roku dříve.


Vyséváme ho asi v polovině června, nejčastěji na záhon po raných sklizených plodinách, jako je třeba salát, karotka,. Nevadí, zkuste to s kadeřávkem , určitě uspějete. Nenáročná zelenina, jakou kadeřávek je, se pěstuje snadno, roste i ve vyšších polohách, nemá.


Kapusta kadeřavá, obecně zvaná kadeřávek nebo také jarmuz, je jedna z několika odrůd kapusty.

Listy kadeřávku se odřezávající přibližně již od poloviny zimy. Nejprve se vykrojí střed celé rostliny, aby došlo k podpoře růstu čerstvých výhonů. Se sklizní sibiřského kadeřávku začneme po sklizení pravého.


Sklízejí se listy od října přes celou zimu. Na zahradě pěkně působí také jako dekorativní rostlina. Listy jsou bublinaté, silně zkadeřené, středně zelené barvy. Listové růžice mají menší rozlohu. Dosahuje výšky - 1cm.


Vytváří zkadeřené listy zeleno fialové barvy. Zásady pěstování kadeřávku Pro kadeřávek je ideální propustná, středně těžká půda. Pěstovat jej lze ale i ve hlinité půdě, která byla v minulosti důkladně prohnojena. Tato dvouletá košťálovitá zelenina tvoří statný košťál vysoký kolem m. Nese růžici zkadeřených, laločnatých listů. Možná si řeknete, že na pěstování kadeřávku není vůbec nic objevného.


Vždyť na našem území je velmi dobře znám už pěknou řádku let.

Přesto, že se jedná o brukvovitou zeleninu, nemá tak výrazné aroma jako např. Nízké teploty výrazně zlepšují chuť a aroma kadeřávku. Za mrazu se totiž škrob v listech mění na cukr. Již staří Římané pěstovali několik typů kapusty podobných botanickému druhu Brassica oleracea , který roste na západním pobřeží Evropy. Prosím o radu, čím ošetřit kadeřávek, při jeho pěstování se na něm usazuje velké množství bílých mušek, které zanechávájí šedý povlak.


Zkouzšel jsem Přejít k obsahu webu Šlechtění, produkce a prodej, osiva a semena, zelenina, květiny a bylinky. Bio pěstování Ze zelin listnatých, jichž hlavně Francouzové znají celou řadu, jako zelí dřeňové, kravské, palmové, má pro naše poměry hospodářský význam toliko jarmuz či kadeřávek (Brassica oleracea, acephala). Košťálová zelenina a živiny Která zelenina patří ke košťálovinám Ke košťálovinám řadíme květák, zelí, kedluben, brokolici, kapustu hlávkou a kapustu růžičkovou, kadeřávek. Pěstování košťálové zeleniny a nároky na půdu Košťáloviny mají velké nároky na živiny v půdě.


Proto při podzimním rytí vydatně hnojíme chlévským hnojem. Barvy listů má červené, zelené. Je odolný vůči mrazu, přežije mráz až okolo -°C. Mezi prvním a druhým rokem pěstování dokážou vzdorovat nízkým teplotám i dvouleté zeleniny – například černý kořen, petržel, pastinák a další.


Rovněž cibuloviny jsou vesměs mrazuvzdorné, a to vytrvalé i dvouleté druhy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky