středa 27. prosince 2017

Sklizen levandule v provence

Levandule in Brünn reservieren. Schnell und sicher online buchen. Jetzt buchen mit Booking. Viele Unterkünfte – tolle Preise! Ihre Buchung direkt bestätigt!

Einfach, schnell und sicher buchen! Buchen Sie Ihr Wunschhotel schnell und einfach mit der HDE Preisgarantie. V oblastech Drôme Provençale, Lubéron, Var atd. Ostatně stačí si přivonět i se zavřenýma očima a poznáte.


Mnohdy už oči ani nebudete chtít otevřít. Velmi důležité je určitě správné pěstování levandule, nicméně zapomenout nemůžeme ani na její sklizeň. Pravidla pěstování si tedy projdeme pouze velmi zběžně rychlým způsobem a soustředíme se spíše na sklizeň levandule.


Ta může být při správném postupu maximální.

Když se řekne levandule , vybaví se nám buď babiččino mýdlo, nebo dechberoucí fialové lány na jihu Francie. Klasikou s květinově kořenitou vůní je levandule lékařská neboli úzkolistá ( Lavandula officinalis ), vyšlechtěná dále do desítek kultivarů. Najdete tu levanduli lékařskou, jejíž sklizeň právě probíhá a taky lavandin, odrůdu grosso. Právě lavandin tvoří ony velké keře, které známe z levandulových polí jižní Francie. Plně vzrostlá levandule vám dá – svazečků květů, které můžete usušit a použít pro vaření nebo k výrobě voňavých pytlíčků a dalších předmětů.


K tomu má Anna Nová Kučerová za domem schované malé políčko, kde zkouší nové odrůdy. Uplatní se v kosmetickém průmyslu (vonné oleje, parfémy). Exfoliační mýdlo LEVANDULE v dárkové krabičceExfoliační mýdlo v dárkové dřevěné krabičce. Exfoliace zahrnuje odstranění nejstarších mrtvých kožních buněk z povrchu kůže. Tento proces se za účelem zachování zdraví pokožky využívá již mnoho let.


Ve středověku nesměla levandule chybět v žádné klášterní zahradě. Oblečení krásně vonělo a navíc bylo chráněno před moly. Vnímat jej budete všemi smysly – ucítíte všudypřítomnou vůni levandulí, uslyšíte divoké šumění moře a váš zrak oblaží nádherný pohled na starobylá města. Cestou nás také čeká koupání na pobřeží Středozemního moře. Prožijeme fotografické žně plné přírodních krás s vůní levandule , lidí, architektury a dalších krás.


Provence je region, který vás chytne za srdce.

Začala jsem zpracováním lánu levandule do pytlíčků. Je jich téměř sto, teď přijdou na řadu polštářky. Hlavně teď ale potřebuju cestovat a sportovat a užívat si rodinu a kamarády, protože prázdniny jsou krátké. Z Aubignosc jsme to k městečku Valensole měli cca minut. První dvě políčka levandulí nám přišla dost „slabá“, ale pak už to přišlo a před námi bylo velikánské fialové pole.


Dopřejte si uvolnění, kdykoli se Vám zachce. Vyberte si u nás levandulovou první pomoc v podobě sáčku s kvítky anebo krásnou. Snítky levandule sušíme zavěšené v malých svazcích. Pod ně umístíme papírové kornouty, do kterých suché květy opadávají. Kvetoucí stonky je možné sušit také položené na prkénku či síti.


Květy poté sdrhneme a prosejeme. Skladujeme na suchém, temném místě v dobře uzavíratelných nádobách. V nejedné domácnosti najdeme ve skříních sáčky se sušenou levandulí, které provoní prádlo a odeženou moly.


Důležité je květy sebrat hned po rozkvětu a sušit je ve stínu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky