úterý 26. prosince 2017

Povíjnice pěstování

Může mít fialové, modré, růžové a bílé květy. Povíjnice se u nás pěstují nejčastěji jako j ednoleté popínavé rostliny s pěknými květy. Vyžadují slunné, teplé a chráněné stanoviště s výživnou půdou. Dorůstají – m, kvetou většinou od července do září a množí se výsevem.


Použití: Povíjnice se hodí na prosvětlené balkony, ke konstrukcím a do letničkových záhonů, nesnášejí trvalý polostín, protože potom nekvetou a špatně rostou. Pokud se pěstují v nádobách, vyžadují vlhkou půdu, jina přemokření a vytrvalé deště nesnáší.

Květy jsou modré nebo růžové. Vysazujeme předpěstované. No, raději při pěstování batátů pozor na řeči prodejců hlíz, kteří s klidem ke konzumaci syrových batátů taky občas nabádají. Sazenice batátů ( Ipomoea batatas , česky povijnice jedlá) se dají sehnat prý už u nás, měli by je mít v zahradnictví Kruh (za 69Kč) a v některých kamenných zahradnictví.


Rostlina je vhodná k pěstování v truhlících s oporou, popřípadě poblíž plotů po nichž se může táhnout. Původem je povíjnice z Mexika. Pokud se smíříte s tím, že bude mít květy pouze fialové, nemusíte se o další pěstování příliš starat.


Batáty neboli sladké brambory jsou kořenové hlízy tropické rostliny známé pod názvem povijnice batátová (Ipomoea batatas) či jedlá.

Povíjnici batátovou kromě dekorativních listů zdobí kalichovité světle růžové květy vykvétající během dlouhého období, od června do září. Povíjnice , neboli povíjník - pnoucí, rychle rostoucí letnička z oblasti tropické Ameriky. Více o ní se dozvíte v našem článku. Spon tedy bude přibližně 40×cm. Pěstování se ale nijak zvlášť neliší od brambor.


Na hlízy pak můžeme poházet dobře rozložený kompost nebo hnojivo na brambory. Povíjnice Scarlet O Hara - prodej semen letničky Povíjnice s názvem Scarlet O Hara, je rychle popínavá letnička, vhodná hlavně k pěstování u plotů či zídek. Má velké květy trubkovitého tvaru, červené až fialové barvy.


Batáty se nevyvazují – nejsou popínavé, ale plazi se a zakořeňují, Hlíza se sice může zasadit, ale pak se z ní oberou výhony jako řízky, a ty se sází. Pokud tam necháte původní hlízu, rostlina ji bude zvětšovat, a nové, mladé hlízy ke konzumaci budou špatně vyživované. Vytváří dlouhé převisy, které jsou. TXT: Lukáš Pokorný RUBRIKA: Jiné drogy Mexičtí indiáni před evropskými conquistadory ukryli nejen psilocybinové houby a šalvěj divotvornou, ale také popínavé rostliny s psychoaktivními semeny.


Kvete od června do srpna. Nízké hledíky vysazujeme jako lemy záhonů, vyšší druhy. Povijnice, nevlastní sestry LSD 19.


Jde o hlíznatou rostlinu původem z tropické a subtropické oblasti střední Ameriky. Hlízy této rostliny jsou, na rozdíl od plodů, jedlé. U nás se pěstuje jako letnička, vhodná do závěsných nádob nebo k opoře.

Pro výsadbu použijte květinovou zeminu bohatou na živiny. Povíjnice nachová - semena Povíjnice - Ipomoea purpurea Na rozdíl od hledíku je povijnice vhodná jak na balkóny, tak na vysazení podél plotů, po kterých se může vinout a tím tak vytváří jakousi souvislou stěnu. Povíjnice má vysoké nároky na vodu a živiny, proto rostliny pěstujte v. Odrůda se vyznačuje především svými až centimetrů dlouhými květy trubkovitého tvaru, které se na noc zavírají. Známá taky jako sladká brambora.


Povíjnice batátová - v evropské kultuře poměrně nová rostlina, původem z Ameriky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky