pondělí 8. října 2018

Hnojník obecný

Coprinus comatus), Houby, atlas hub, znaky, záměna hub, recepty - pedie, popis, obrázky, fotografie, informace o přírodě, online internet. Vzhled a výskyt hnojníku obecného Houbu charakterizuje protáhlý vejčitý klobouk s bílými až nahnědlými šupinkami. Je nejdůležitější svými antidiabetickými účinky. Během minut po podání.


Hnojník obecný je vzácná houba obsahující organický vanad a další zdraví prospěšné látky.

Tato houba roste v trsech, v mládí má zvonovitý, bílý, hrubě šupinatý, pět až deset centimetrů vysoký a tři až šest centimetrů široký klobouk. Jeho vůně je příjemná a pokud jej sesbíráte včas, potěší vás i svou chutí. Není hnojník jako hnojník. Je potřeba rozeznávat jednotlivé druhy hnojníků a zaměřit se na hnojník obecný. Houbu je vhodné zpracovat, dokud je čerstvá a to ideálně v sušičce.


V poslední době se využívá při onemocnění cukrovkou. Antabusový efekt má hnojník inkoustový, který je také jedlý.

Proč autorka zmiňuje třpytivý z kontextu článku zcela uniká. Hnojník (Coprinus) je rod stopkovýtrusných hub z čeledi hnojníkovitých. Poté, co prošel molekulárně fylogenetickými výzkumnými projekty, zjistilo se, že z něj je patrně potřeba některé druhy vyřadit.


Hnojník totiž obsahuje dvě důležité látky, vanad a komatin. Ty pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi, zlepšují metabolismus cukrů a podporují regeneraci slinivky, což je při onemocnění cukrovkou velice důležité. Přední okraj štítu načervenalý, krovky červené. Plodnice této houby totiž bývají poměrně velké a rostou obvykle v trsech od května do listopadu.


Přesto, že hnojníky svým názvem i vzhledem odrazují houbaře od jejich sběru, právě hnojník obecný patří mezi nejchutnější houby. Pokud vám na zahradě vyrostou houby, můžete zajásat. Jednak hezky vypadají a jednak jsou mnohdy i jedlé.


Typickým příkladem je bezesporu hnojník obecný. Vyskytuje se poměrně hojně, ale většinu lidí odrazuje, že často roste na kompostech. Proto mnohdy netuší, že její nutriční hodnota je mimořádně vysoká, nachází uplatnění v mnoha pokrmech a navíc nabízí velmi pestré léčebné účinky. Dnes si proto představíme její přínosy pro lidské zdraví i možnosti kulinářského uplatnění.


U mladých plodnic má vejcovitý tvar, postupně se otvírá do tvaru zvonce.

Roste: květen - listopad. Plodnice: - 150mm široký, v mládí dlouze válcovitá, bělavá, výrazně šupinatá. Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos. Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen.


HNOJNÍK OBECNÝ - prášek 1kapslí. Exkluzivní přípravek z Hnojníku obecného - coprinus comatus ve formě PRÁŠKOVÝCH KAPSLÍ. V České republice patří mezi nejhojnější zástupce rodu Aphodius , rozšířen od nížin do hor. Dospělci se vyskytují již od poloviny měsíce března až do podzimu. Protože hnojníky mohou růst na stejném substrátu jako žampiony, setkávají se s nimi občas pěstitelé žampionů jako s konkurenční houbou.


V místnostech je možné pěstovat hnojník obecný celoročně. Poživatelné jsou pouze mladé plodnice. Vyvíjejí se velmi rychle během několika hodin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky