středa 10. října 2018

Strupovitost hrušní

Deutschlands größter Preisvergleich - mehrfacher Testsieger mit TÜV-Zertifikat! Na začátku ošetřování, za suchého letního počasí a koncem vegetace je možné používat přípravky preventivně působící. Strupovitost na plodech hrušně.


J strupovitost jabloně, strupovitost hrušně s. Postřik proti strupovitosti jabloní a hrušní. Někdy skvrny praskají, povrch korkovatí,. Je to ubiquist, dnes rozšířený ve všech mírných pásmech a subtropech zeměkoule. Se strupovitostí se setkáváme zejména u broskvoní, meruněk, mandloní, ale i jabloní, hrušní a třešní. U hrušní navíc napadá i mladé letorosty.


Choroba se nejčastěji rozvine za deštivého období. Na listech způsobuje tmavošedé až černé ostře ohraničené skvrny, které nekrotizují a silně napadené listy opadávají. Opadávají i silněji napadené květy a mladé plody. Spory přezimují na starých infikovaných listech hrušní a jejich větvičkách. Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung!


Skvrny se objevují nejprve u stopky, poté se zvětšují a deformují celý plo plod se nemůže dále vyvíjet. Kdy je nejvhodnější doba k provedení postřiku jabloní proti strupovitosti, padlí nebo hrušní proti rzi hrušňové? Cyklus i postižení je podobné strupovitosti jabloně u některých druhů jádrovin způsobované houbou Venturia inaequalis.


Tuto odpověď a další důležité informace k oš. Souprava je vhodná pro celoroční ošetření jabloní a hrušní proti strupovitosti, padlí, přezimujícím škůdcům, květopasu jabloňovému a obaleči jablečnému s vedlejší účinností na svilušky a mšice. Souprava obsahuje pro zvýšení úrodnosti listové hnojivo, které se přidává do postřiku.


Infekce napadá i listy (opadané listy na podzim odstraníme!). Jarní postřik proti strupovitosti jabloní a hrušní. K dalším, v našich podmínkách se vyskytujícím houbovým chorobám na hrušni , patří strupovitost , jejímž původcem je houba Ventura pirina, rzivost hrušní Gymnosporangium sabinge, moniliosa (Scelrotinia fructigena) a často se vyskytující puchýřnatost listů hrušně (Taphrina bulata ) a nektriová rakovina hrušně (Nectria galligena). Naštěstí, nebo bohužel nežiji v meruňkové oblasti.


A tak mi meruňka alespoň dost pomrzla. U toho Goldena se obávám, že to strupovitost je. Na Idaretu se docela slušně vyřádila pilatka. Napadá hlavně listy a plody. Na listech se vytváří různě velké šedočerné skvrny, silně napadené listy opadávají.


S napadenými plody se setkal asi každý pěstitel, typickým příznakem jsou skvrny (strupy) na pokožce plodů. V důsledku nestejného růstu postižených a zdravých pletiv se plody deformují a praskají. Pod napadenou hrušní není dobré nechávat listy, od nich se jalovce zpětně nakazí a také strupovitost se v nich udrží. Nemusíte je pálit, stačí je zkompostovat (ne odkryté pod stromem, ale někde mimo dosah překryté např vrstvou posekané trávy, měly by být uložené ve středu kompostové hromady).


ZS Odborné informace, Český zahrádkářský svaz,. Naše diskusní fórum jsme přestěhovali na nový web Izahradkar. Rzivost hrušní způsobuje rez Gymnosporangium sabinae, která je dvoudomá. To znamená, že ke svému šíření potřebuje dva hostitele – jalovec a hrušeň. Rez se primárně vyskytuje na jalovci, kde také přezimuje.


Ovšem pokud ji poznáte blíže, můžete na ní vyzrát. Asi se nejedná o strupovitost , ale nechci zakládat nové vlákno Mám vysazeno asi hrušní. I pár historických a mezi nimi 1KOZAČKU (má úúúžasný habitus, vypadá to na pyramidální) a jedinná kozačka měla na několika listech cosi, co vypadá jako breberky ale jde patrně o plíseň (houbu) viz fotto.


Tato strupovitost je u nás choroba řídká, po silném výskytu může však být nebezpečná. Má ráz značně sezónní, vyskytuje se silněji jen ve velmi deštivých letech. Stromy nedostatečně vyživované trpí více.


Významné choroby hrušní a způsoby ochrany proti nim. V posledních letech byla v některých oblastech České republiky pozorována u určitých odrůd. Stříbřitost slupky brambor.


Suchá skvrnitost listů peckovin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky