úterý 11. června 2019

Zvýšené záhony

Je tu další video ze série DIY. Tentokráte se podíváme na zvýšené záhony , jejich výhody a možný způsob jejich stavby. Vše si ukážeme na příkladu našich záhonů, které u nás. Zvýšené záhony mají ovšem i své proti.


Pokud budou stavěny ze dřeva, dochází naopak k většímu odpařování vody a potřebě častého zalévání.

Druhou nevýhodou bývá počáteční pracnost při zakládání zeleninových záhonů, jež musíme zprvu vybudovat. Ovšem tato námaha se nám v budoucích letech mnohonásobně vyplatí. Vyvýšené záhony koupit o objednat u OBI.


Záhony opatřené ochranným nátěrem mají delší životnost. Pro pěstování ve vyvýšeném záhonu je výhodné zvolit organický substrát s kokosovým vláknem , který dobře zadržuje vodu a vlhkost, což je obzvlášť důležité u vysokého záhonu. Ale ne všechny záhony jsou vytvořeny stejně.


Chceme vám ukázat, jak vytvořit chytrý, zvýšený Chceme vám ukázat, jak vytvořit chytrý, zvýšený Vytvoření zahradního záhonu je jednoduché a může to udělat každý. Nám zatím záhony z desek drží, jsou natřené mlékovkami a zafixované novou netoxickou barvou, která už se neodírá.

Hlavně ale u nás dobře funguje ta nopová folie uvnitř, dřevo v záhonech netrpí na vlhkost, zvládne hezky vyschnout při dešti apod. Vlastně jde o takové obrovské mobilní nádoby. Na vyvýšený záhon dokonce snadno přestavíme i dřevěný kompostér, nebo jej snadno vyrobíme z dřevěných palet.


Podívejte se na další nápady na téma Pěstování v. Na jar zasa záhony rozmŕzajú omnoho skôr ako pôda okolo nich, takže vďaka nim začína pestovateľská sezóna s predstihom. Súčasne však skôr premŕzajú – akoby sa kalendár posunul o tri týždne späť. Je to dáno tím, že na nich můžete pěstovat rostliny mnohem hustěji, než na běžných záhonech, neboť mezi nimi není třeba nechávat prostor pro našlápnutí při práci. Vyšší hustota pěstovaných rostlin také zastiňuje půdu, díky čemuž se přirozeně potlačuje růst plevele.


Betonové ZVÝŠENÉ ZÁHONY ve tváři dřeva jsou skvělým doplňkem nejen každé zahrady, ale velmi dobře se hodí i do veřejných prostranství jako jsou parky, náměstí, klidové zóny, pěší zóny nebo jako estetické a moderní doplňky k restauracím, hotelům, kancelářským budovám atp. Záhony Vám priveziem,zmontujem a osadím na Vami určenom mieste. Další podkategorie: Kompostéry, zvýšené záhony : Nové zboží. Kdysi se zvýšené záhony využívaly především v užitkové zahradě, v poslední době se však stále častěji uplatňují jako výtvarný prvek v okrasných. Tento rok sa na jar manžel pochlapil a vyrobil vyvýšené záhony.


Vnutri je nopová folia, drevo ohoblované a natreté lazúrou. Stavby mohou být i víceúrovňové, výška je vždy v násobcích 100mm plus 50mm ukončující profil. Blíží se doba sázení zeleniny a tak se podíváme na další variantu moderních zvýšených záhonů.


Rozkladom organického materiálu sa v nich pôda skôr zahrieva, s výsadbou môžeme začať skôr.

Co říkají ostatní Diy Garden Ideas For Landscape-Maniacs Zobrazit další. Během letních prázdnin jsme mohli, díky finančním darům od rodičů, pořídit na školním pozemku žákům zvýšené záhony. Heidi - vyvýšený záhon z modřínu 200x100cm, výška cca 78cm. Použitá šířka prken 45mm zaručuje dlouhou trvanlivost a odolnost, tento zvýšený záhon je. Naša záhrada je výhradne bio a usilujeme sa tu využívať čo najviac permakultúrnych a rozumných riešení, ako sú aj tieto záhony.


Vrstvení je základ úspěchu. Aby záhon správně fungoval, musí být dobře založen – je to svým způsobem obrovský kompost, při jehož tlení vzniká. Lehce zvýšené záhony vyzděné z pálených cihel působí vedle přístupové cesty útulně a pořádkumilovně Další možností je založit záhon bez kopání, pouze na povrchu pozemku, podobně jako kompost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky