středa 21. listopadu 2018

Brambořík pěstování

Brambořík byl oblíbenou květinou našich babiček. Ale najdeme ho v obchodech i dnes, a to hlavně v předvánočním období. Bíle kvetoucí kultivary působí čistě a něžně Autor: Shutterstock.


S příchodem jara brambořík pomalu přestává kvést. Staří zahradníci říkají, že při pěstování bramboříků skládá zahradník každoročně maturitu. Vypěstování rostliny ze semene trvá 8-měsíců.

Tato zimní pokojová rostlina pochází ze Středomoří a poloostrova Malé Asie. Mnozí pěstitelé tvrdí, že právě vhodně prováděná zálivka je základem úspěchu při pěstování bramboříku. Poslouží většinou jako vánoční výzdoba bytu, přetrvají Nový rok, do února kvetou a pak obvykle uhynou. Jen zkušení a trpěliví pěstitelé brambořík uchovají i na další sezonu. Chraňte jej před průvanem, stejně jako před horkým, suchým vzduchem.


Při nepříznivých teplotách rostlina nepokvete. Jeho hlízy se nesází příliš hluboko, jen až cm. Dostala jsem brambořík , a ten má dlouhé stonky s květy a listy, které jsou takové přívislé, nevím co mu je.


Při jeho pěstování si dejte pozor na plíseň šedou a napadení mšicemi.

Zatímco nám mohou způsobit žaludeční křeče a silnou nevolnost , vepříkům žádné nevolnosti nezpůsobují a velice jim chutnají. Dalším důležitým faktorem při zdárném pěstování bramboříků je jednoznačně teplota. Ta by se měla pohybovat v rozmezí až °C. Hlízu vždy rozřízněte, nechte zaschnout a zasaďte.


Semena bramboříku vysévejte od konce léta do počátku jara. K tomu, aby brambořík vzešel, je nutné jej pěstovat ve tmě při teplotě 18– stupňů Celsia. Od zasetí semen vám pak brambořík poprvé vykvete za 8–měsíců. Dnešní rostliny jsou již kříženci, jinak původně brambořík rostl v hornatých oblastech. Z hlízy, jež sedí na povrchu země, vyrůstají srdcovité listy.


Obsahuje asi druhů z nichž mnohé jsou používány pro šlechtění nových kultivarů. Oddenek je válcovitý a uzlovitý. Listy jsou většinou okrouhle srdčité (mohou být i ledvinité) a nepravidelně vroubkované. Pěstování bramboříku není jednoduché I když vám v zahradnictvích budou tvrdit, že péče o brambořík je jednoduchá, nevěřte tomu. Zpravidla to bude tak, že vám pokvete na Vánoce a pak je s jeho životností konec.


Jakmile hlíza bramboříku opět začne jevit známky života, přesadíme ji do většího květináče a umístíme ji na teplejší a světlejší místo. Aechmea fasciata) – pěstování a péče Échmea je broméliovitá rostlina, kterou můžeme pěstovat v nádobě, přestože v přírodě roste epifytně. Nejdůležitější při pěstování bramboříku je teplota, respektive chlad.


Rostliny v teple totiž žloutnou a opadávají. Umístěte je tak, aby přes den měli teplotu mezi – stupňů, v noci kolem 5.

Nemrzne-li, mohou být mezi okny, jinak jim vyhovuje nevytápěná ložnice či hala. V létě je můžete přesadit ven. Pochází z Malé Asie a jihovýchodní Evropy. U nás je to hned po vánoční hvězdě nejoblíbenější rostlina.


Množení semeny nebo hlízou Množení bramboříku je nejjednodušší metodou rozdělení hlízy, tu jednoduše rozdělíte na dvě části, necháte zaschnout a nasadíte do květináčů. Sany, venkovní brambořík je na zimu zatažený, takže by měl vydržet bez problému. Příště ho ale doporučuji na zimu přikrýt.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky