čtvrtek 29. listopadu 2018

Zídka na sucho

V místech, kde terén netvoří rovinu, se přímo nabízí využití kamene ke stavbě zídky. Stavba kamenné opěrné zdi na sucho,kameny pokládané pouze do štěrku 0-4mm,postavená proti smyku. Práce je naše Hobby a Dovolenou si umíme užít.


Zídka na sucho v zahradě u rodinného domu Záměrem bylo vytvořit a opticky oddělit dvě výškové úrovně na pozemku u rodinného domku. Vznikla na sucho položená zídka, po osázení zároveň slouží jako okrasná.

Dobře poskládanou zídkou pak díky absenci malty snadno protéká voda a vůle v mezerách absorbuje jak pnutí vznikající při změnách teplot, tak i rázy při zemětřesení. Kámen je na rozdíl od cihly věčný. Zkrátka, málokterá vaše stavba vydrží tolik, co suchá kamenná zídka.


Zídka z pískovce vznikla jako obklad stávající betonové zídky ze ztraceného bednění. Zídka je zaklopena řezanými pískovcovými deskami. Plasticitu zídky a jejích různých sklonů vytvoří také bloky s několika pozicemi otvorů na své svrchní straně.


Do nich se vkládají spojovací kolíčky, které podle tvarového záměru osadíme do libovolné spodní drážky, blok se tak různě natočí.

Spoje zajišťují dohromady kolíčky, zámky a drážky. Suchá zídka má i funkci protierozní, braní splachování půdy na svažitých pozemcích. Právě pro tyto funkce, které mají pozitivní vliv na životní prostředí okolo nás, patří suché zídky mezi nejzákladnější prvky přírodní zahrady. Opěrná zídka na zahradě vyřeší problém nestabilním svahem, ale je rovněž výrazným dekorativním prvkem. Zvládnete ji postavit sami a můžete si vybrat z různých typů materiálů.


Vaše zídka tak bude nejen pevnější, ale i hezčí na pohled. Stanovte správný sklon: Každá nová řada zídky musí trochu ustupovat, buď směrem ke svahu, pokud má sloužit jako opěrná, nebo směrem ke středu, je-li volně stojící. Je však na místě připomenout, že pokud taková úprava okolí domu tvoří přímou součást oplocení pozemku, případně zasahuje-li do vlastní stavby objektu, je nezbytně nutné respektovat stavební zákon a podrobit se nezbytnému úřednímu martyriu.


Moravu Novela vznikala několik let. Vyhlašovat se podle ní mají stavy sucha, následně vážnější stav nedostatku vody a pak krizový stav. Pokud jsme vás zaujali či inspirovali, ozvěte se. Rádi si vyslechneme vaše představy a pomůžeme vám je uskutečnit.


Wall Medu je přírodní kámen pro stavbu kamenné zdi na sucho. Je předchystán tak, aby stavba kamenné zdi byla rychlá a snadná. Na stavbu suché zídky můžete zužitkovat i přebytečný kámen na vašem pozemku.

Pro představu, zídka na fotkách představuje podle mého odhadu – tuny kamenů. Suchá zídka Klasikou je suchá zídka , která může stát volně a rozčleňovat zahradu, podpírat svah nebo lemovat vyvýšené záhony. Sestavuje se z přírodních či umělých kamenů, které drží pohromadě vlastní váha. Suchá zídka je postavena jen z kamenů, bez malty či jiného pojiva a při troše šikovnosti ji zvládne vybudovat každý.


Kolik budeme potřebovat kamenů? Logicky by se zdálo, že jen vynásobíme rozměry budoucí zídky, nezapomeneme na základy v zemi a máme objem kamene, který si potřebujeme pořídit. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Wall Flex je přírodní kámen určený pro stavbu kamenné zdi na sucho. Zídkový kámen andezit je velmi pevný materiál vhodný k. Zdi, mající opěrnou funkci, stavěli z několika řad. Kamenná zídka stavěná na sucho není zdaleka tak náročná, jak by se mohlo.


Tento pin objevil(a) Iva Hůleová. Objevujte (a ukládejte) své vlastní piny na Pinterestu. Nejprve si určete místo, kde zídku postavíte a zvolte si tvar, který má vaše zídka mít.


Může být rovná nebo mírně prohnutá do oblouku. Rovněž je potřeba si spočítat materiál, který budete na stavbu zídky potřebovat. Na prosluněnné zídky se nejlépe hodí sukulenty, jinde lze použít mateřídoušku, střemchu, lomikámen nebo mochnu. Případně do spáry dát trochu substrátu přímo s rostlinou.


Spáry v zídce zaručují její propustnost proti vlhkosti. Rozdíl mezi suchou zídkou a zídkou klasickou je zásadní. Klasická zídka je napevno spojená, například maltou nebo betonem, suchá zídka není spojena.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky