pátek 30. listopadu 2018

Semínka rukoly

Semínka lze pěstovat stejně jako řeřichu, tzn. Na vlastní úrodu se můžete těšit asi za týdnů. Sice se názvy běžně zaměňují, ale rukola není roketa. Vzrostlá rostlina rukoly je podobná řepce olejce s bílými kvítky.


Do nádobky pod sítko nalijte vodu do výšky jeden centimetr pod sítkem. Vodu v misce měnit nemusíte, ale můžete. Kořínky klíčků si sami začnou už druhý den hledat.


Mají velmi aromatickou chuť. Perfektně se hodí k přípravě salátů, dipů, pomazánek nebo jen tak na chleba s máslem. Ostře aromatickou chuť klíčků rukoly využijete především při přípravě masa, zeleniny, ale také salátů nebo polévek.


Její obchodní název, pod kterým semínka můžete zakoupit, je roketa setá, i když podle odborníků roketa není rukola. Oba druhy sice patří mezi ředkvičky, kedlubny a řeřichu, ale mají trochu jinou chuť i tvar listů. Microgreens - Mikrozelenina - ks náhradních plátů rukoly v bio kvalitěKe koupi těchto plátů doporučujeme koupit i základní set, který obsauje misku. Jak pěstovat bio semena rukoly ? Semena vyséváme buď ven nebo do skleníku v řadách. Nejlepší doba výsevu je březen až srpen.


Listy jsou užší, protáhlejší a vykrojnějsí. Podobné listu pampelišky. Zimu přežívá jako kořen, který na jaře obraší.


Má-li rostlinka dobrou péči (zálivku a mírné teplo), může na vatovém základu obrážet až šest týdnů. Pro tento druh pěstování se hodí druh rukola planá (Diplotaxis tenuifolia). K výsevu rukoly se můžete odhodlat prakticky kdykoli.


Nyní už je pozdě, i když teploty budou ještě nějakou dobu na listopad vcelku vysoké. Vysévat můžete doma do buničiny, nicméně mnohem lepší je semínka vysévat přímo do řádku hned vedle sebe. Rostlinky později pohodlně přetrháte dle potřeby. Piniová semínka je možné nahradit i levnějšími vlašskými ořechy.


Už za čtrnáct dní po výsevu je možno lístky rukoly sklízet (odštipovat). Protože se roketa v tuzemsku pěstuje více, snáze seženete i její semínka – prodávají se mezi semeny listové zeleniny pod názvem roketa setá. Pěstování rukoly i rokety je snadné Ať už seženete semínka rukoly nebo rokety, pěstování vám půjde samo. Chia semínka k pěstování - rostlina Salia hispanica - prodej semen k pěstování Rostlina Chia pochází z Mexika a obsahuje vysoký podl kyselin Omega antioxidantů.


Chia se hodí hlavně do písčítých substrátu, vhodná je také do skalky. Zasadit a pěstovat ji můžete podobným způsobem, jako řeřichu. Rukolu můžete nasypat na vlhkou buničinu či vatu, nebo do nízké zeminy. Během pár dní začnou semínka klíčit a růst. Můžete ji pěstovat jednoduše v bytě nebo na balkóně.


Pokud neseženete semínka rukoly , můžete ji jednoduše nahradit roketou. Při procesu klíčení začnou v semenech probíhat metabolické děje, které aktivují enzymy a obsah prospěšných látek v nich až několikanásobně vzroste. Dýňová semínka můžete také přidávat do krémových polévek místo upražených krutonů, nebo salátů z rukoly, čerstvého baby špenátu a dalších druhů hlávkových salátů. Můžete nimi i zajímavě zpestřit mleté maso na přípravu karbanátků apod. Semínko je velice malé, kulatého tvaru a hnědé barvy.


Vypěstovat si ji můžete i na zahrádce, ale k dostání jsou většinou semínka rokety a ne rukoly. V súčasnosti sme najväčší internetový. Vypěstujte si doma Rukolu na parapetu a bez hlíny.


Rukola patří do čeledi hvězdicovité.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky