pátek 6. února 2015

Jak vykopat pařez

Do pařezu se vyvrtají díry, do těch se nalije petrolej, který se nechá ve dřevě několik týdnů působit, a poté se zapálí. Pak se již dílo dokoná samo. Díky tomu že je pařez kompletně nasáklý petrolejem, dojde k jeho postupnému shoření, a to včetně jeho kořenového systému. Jako mávnutím kouzelného proutku je pařez pryč. Tato metoda likvidace pařezů je ale i nebezpečná, může způsobit požár.


Odstranit starý pařez dá zabrat. Jako první se nabízí způsob mechanický: buď pracné kopání, nebo speciální fréza, kterou lze i objednat. Jak dlouho odstranění pařezu potrvá? Při klasickém způsobu, kdy pařez vykopete, vám bude činnost trvat maximálně několik hodin.


Jedná se však o poměrně namáhavou práci, zejména u větších pařezů. Jak využít pařez v zahradě Pařez můžeme v zahradě zajímavě využít jako dekoraci – například na něj položíme mobilní nádobu s vhodnou výsadbou, nebo shora vyřízneme dutinu a uděláme mobilní nádobu z něj samého. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Celý pařez vykopat je dřina.


Druhá možnost je rozštípat a vylámat to, co je nad zemí a kořeny nechat v zemi. To je dřina taky a navíc může mít nespolehlivý výsledek. Jestli je pařez třeba topolový, pak podrazí, vystrčí mladorosty a vy pro samé topoly nebudete mít kam šlápnout. Pařez vlhčíme a pro dobré prorůstání podhoubí jej překryjeme fólií.


Můžeme použít i jiný, poněkud zdlouhavější způsob, a to pomocí prkénka, které připravíme ve vlhku a tmě (postačí černý igelitový pytel). Jak pařez rozložit houbami Do pařezu se můžeme pokusit vysadit jedlé dřevokazné houby, ovšem je třeba ponechat vyšší kmen, což je nakonec vhodné ve většině případů, kdy chceme pařez na zahradě vhodně využít. Můžeme ale kolem poničit trávník i povrch pozemku.


S pařezem pomohou i speciální frézy. Když je pařez zcela nasycen dusičnany, musí být zapálen. Je zakázáno používat tuto metodu, pokud se pozemek nachází na rašelinné půdě.


Také se nedoporučuje odstraňovat pařezy, které se nacházejí v blízkosti konstrukcí tímto způsobem. Jak vybrat řetězovou pilu na řezání palivového dřeva fotografií Zahradní technika S nástupem zahradnické sezóny a teplejšího počasí nastává také období, kdy lze připravovat palivové dřevo na příští zimu. Pařez uvážeme na liščí smyčku (při tahání se stahuje- oprátka) za ni zahákneme dolní hák navijáku a naviják(uvážeme za jiný pevný bod-silný strom, sloup,atd.) a začneme to natahovat, v průběhu si popř. Kromě frézy) tímto vyrveme celý pařez. Re: jak takový pařez vůbec vzniká?


Vzhledem k vašemu jménu chápu, že máte k souškám kladný vztah, ale věřte, že na zahradě to není nic hezkého, ba ani bezpečného. Uschlý či nenapravitelně poškozený strom je u většiny lidí hlavním důvodem kácení. Tuto činnost při odstranění pařezů můžeme udělat na několik způsobů.


Pojďme se na některé z nich podívat. Pařez zvládnete zničit i sami a ne vždy se u toho musíte strhat. Při volbě způsobu také záleží na době, za jakou se pařezu potřebujete zbavit a na tom, zda je tento způsob povolený – hlavně v případě jeho vypálení. Pokud pařez není úplně mrtvý, sám od sebe nezmizí.


Existují metody, jak se ho zbavit: nechat ho nasáknout solným roztokem, spálit, přikrýt a zabránit tak přístupu slunce nebo ho vysekat. Jakmile je pařez mrtvý, můžete jeho zbytky vykopat ze země a díru zasypat. Mám na své zaradě pařez ze starýho stromu, dnes jsme strom vytáhli traktorem, vše jsme rozřezali, páč už byl hooodně starej a zbyl jen pěknej pařez.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky