středa 25. ledna 2017

Postřik na kopřivy

Nicméně postřik z kopřivy není takový nebezpečný. Máte na výběr dvě možnosti. Na louce najdeme rostlinu řeřišnici luční, které se lidově říká slepička. Kytici, kterou natrháme, trochu posekáme a necháme vylouhovat v pěti listrech vody na slunci celý den a noc.


Ráno nezředěným nálevem potíráme štětcem shluky mšic krvavých, vyskytujících se převážně na jabloních. Počítat byste ale měli stoprocentně s tím, že celá směs bude vydávat někdy až nesnesitelný pach! Mimo kopřiv mohou také mandelinky odpuzovat kmín a voda s mýdlem.


Na zálivku zřeďte jíchu vodou v poměru 1:1 na postřik 1:20. Pokud by na balkoně nebo na terase zápach z jíchy rušil, můžete si připravit vodní výluh z kopřiv za studená. Připravuje se podobně, ale nenechá se zkvasit a může se po 1-dnech neředěný užít k postřiku. Pozor, výsledný produkt výrazně zapáchá. Kopřivy začnou hnít a kvasit.


Aplikujeme dle plochy zalíváním, nebo postřikem z rozprašovače. Protože jejich výluh obsahuje velké množství dusíku, prospívá zelenině i květinám právě v době růstu. Mezi velmi odolné plevele, které takřka není možné vyhubit mechanicky, patří kopřiva, dřevité plevele nebo přeslička, která má kořeny opravdu velmi dlouhé.


Záleží na tom, jak dobře si postřik namícháte a jak moc jsou rostliny mšicemi napadené. Důležité je postřiky aplikovat pravidelně, nejlépe jednou týdně, protože mšice se velmi rychle množí. Obvykle se sbírají listy a nať kopřivy , které se připravují na nejrůznější způsoby. Hodně zdaru při likvidaci kopřiv Vám přeje vaše redakce Světa bydlení.


Chrysanthemum coccineum. Jako postřik je účinný také roztok z málo známého neemového oleje. Pokud je vaše domácnost aspoň zčásti kuřácká, nevyhazujte cigaretové nedopalky do koše.


Vyrobte si jednoduchý postřik tak, že ve vodě vyvaříte vajgly. Mýdlový postřik se hodí na pokojové a okrasné rostliny. Na bylinách, ovoci a zelenině se projeví chuť mýdla. Smíchejte čistič na nádobí nebo mýdlo a nechte jej rozpustit.


Mýdlovou vodu pak nanášejte na rostliny jednou týdně, na zahradě aplikujte po dešti. Postřik na mšice s mýdlovou vodou. Spíš než na jaře před výsadbou, je lepší kopřivy zarýt do záhonů na podzim, protože se přes zimu rozloží.


Vyhněte se ale zbytnělým oddenkům, které se rozkládají přece jen delší dobu. Jak vyrobit postřik na mšice bez chemie Domácí postřik proti mšicím vyrobíte poměrně snadno, mnohdy přitom funguje stejně dobře jako komerční přípravky proti mšicím. Výživný postřik z kopřivy a tymiánu Vezmeme sušený tymián a kořeny, případně listy kopřivy dvoudomé či žahavky. Z tymiánu vydrolíme lístečky a použijeme zhruba dvě hrsti tymiánových lístků a jednu hrst kopřiv (v případě kopřivových listů dvě hrsti).


Stačí natrhat větší množství čerstvých kopřiv, vložit do velké nádoby a zalít vodou. Na mšice dobře funguje jednoduchý postřik z kopřiv. Abyste tento proces urychlili, postavte nádobu na místo, kde svítí slunce co nejdelší dobu.


Na zrajících bobulích vnikají hnilobné skvrny, jejich pokožka praská a odlupuje se. Za vlhkého počasí se vytváří na napadených místech šedý povlak. Proti tomuto onemocnění provedeme v době zaměkání bobulí postřik přípravkem Teldor 5SC.


Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký herbicid použít na kopřivy , které se hodně rozmnožily v malinách. Již několik let se snažíme kopřivy ručně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky