čtvrtek 27. července 2017

Bylinky na zahrádce

Některé bylinky odpuzují škůdce, a tak je příhodné je vysadit vedle zeleniny. Podle potřeb bylinek prokypřete půdu rytím nebo přehrabáním, těžkou půdu můžete také vylehčit pískem. Většinou se bylinky nemusí přihnojovat, stačí trocha kompostu na jaře. Nikdy nepoužívejte chemické postřiky.


Pěstování bylinek přináší okrasu i užitek pro samotnou zahradu a pěstované plodiny – bylinky mnohdy působí jako odpuzovače škůdců a chorob.

Mezi neznámější bylinky , se kterými se v této souvislosti můžete setkat, patří chlorella, psyllium, lapacho, kopřiva , rakytník řešetlákový nebo ostropestřec mariánský. Nižší bylinky vysazujeme či vyséváme dopředu, vyšší na pozadí. Na cestičky i jako jednotlivé nášlapné plochy jsou ideální ploché kameny. Pěkná zahrádka Magazín pro všechny nadšené zahrádkáře.


Informace o údržbě zahrady, bylinkách, zahradním vybavení i nábytku. Seřezávejte ji asi na pět centimetrů, bohatě se rozvětví a vydrží na zahrádce do zámrazu. Majoránku běžně pěstujeme jako letničku.

Pokud bychom ji chtěli mít jako trvalku, je potřeba ji na zimu vyjmout ze záhonku a uložit na světlé a chladné místo, kde teplota neklesne pod stupňů Celsia. Proto dobře prospívají i na kamenité terase či zídce, kde se jako husté zelené ostrůvky zapojí i mezi kvetoucí hvozdíky a netřesky. Lze pěstovat na zahrádce, doma v květináči apod. Rozmarýn – čeleď hluchavkovité. Keřík nevelkého vzrůstu, v našich podmínkách není mrazuvzdorný a tak je lepší ho na zimu přemístit do zimní zahrady nebo jiné chladnější místnosti.


Používá se především na úpravy zvěřiny, ryb a při grilování masa. Dekorativní vzhle nenáročná péče, příjemná vůně i chuť: to vše vám mohou nabídnout. Dejte svému jídlu vůni a bezva chuť.


Není nic lepšího než vlastní bylinky. Vsaďte na jistotu a vyberte si. Najdeme mezi nimi jednoleté ale i vytrvalé druhy. Některé používáme v homeopatii k přípravě různých čajů - například na spánek, na uklidnění, při různých zážívacích obtížích, nebo při bolestech.


Dokonce se některé byliny používají jako alternativa či náhrada za chemické léky. Jiné se používají po generace v různých částech světa jako koření a tím se staly specifické pro určité národy. Jaké bylinky pěstovat na zahrádce Léčivé rostliny, bylinky Lidové léčitelství, zdravá životospráva i zdravý životní styl vzbudilo v posledních letech mimořádný zájem o bylinky a léčivé rostlinky.

Společně sbíráme bylinky po lesích i loukách, některé pěstujeme na zahrádce. Kromě toho se snažíme pěstovat zeleninu a okrasné květiny, miluju zejména růže. Ostatní pěstitelské tipy získávám zejména od obou babiček.


Kromě psaní článků píšu také povídky a básničky, čímž si alespoň částečně plním svůj dětský sen – stát se spisovatelkou. Pokud jsme si k našemu pěstování bylinek připravili záhon, je na čase si promyslet, jaké typy bylinek si na něj pořídíme. Na výběr přitom máme z celé škály bylin, od jednoletek, přes dvouletky až po trvalky.


Bazalka V červenci začíná bazalka kvést, potom je čas sklidit ji na sušení. V tomto stadiu má bazalka jako koření největší „sílu“. Starám se o bylinkovou zahradu, která je otevřená veřejnosti a chodí sem na vzdělávací návštěvy i děti z místních mateřských školek, škol a gymnázií. Má drobné, světle růžové květy, netvoří jako mateřídouška nízké voňavé.


Bylinky jako petržel, libeček.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky