pátek 21. července 2017

Sklizeň brambor

Rané brambory obsahují hodně vody a málo škrobů, proto nejsou vhodné k delšímu skladování. Ideální tedy při jejich pěstování v malém je, když sklidíte jen tolik hlíz, kolik potřebujete k okamžité konzumaci. Registrierung ist nicht. Karambolage sind verfügbar zum sofortigen Herunterladen in unter Sekunden.


Pro sklizeň brambor si vyberte poněkud sušší období. V mokru a dešti rozhodně sklízení neřešte.

Teplota by také neměla klesnout pod stupňů Celsia, což se ale může stát jen u velmi raných odrůd. Ke sklízení používejte rycí vidle. Někdo je ale zvyklý i na motyku či klasický rýč. Sklízení brambor je pak docela čistá práce.


Zajímala by mě zkušenost, zda vysoká nať = malé brambory. Mě se to nezdá, protože vysoká nať = velký listový prostor, kde se můžou tvořit zásobní látky = velké brambory. Na vyzrávání brambor se nemalou měrou podílí i podnebí, ve kterém brambory pěstujete, a počasí, které zrovna panuje.


Obecně platí, že ve vyšších polohách zrají brambory déle a sklízejí se třeba až v říjnu či listopadu.

Dobývání hlíz z půdy krumpáčem, rýčem nebo motykou pro hrůbkování je naprosto nevhodné. Těmito nástroji totiž značné množství úrody poškodíte. Důkladným podkopem každého řádku docílíte stavu, že z půdy vyjmete krásné a nepoškozené hlízy.


Ty vydrží na správně zvoleném skladovacím místě až do Vánoc, možná i déle. Jsme profesionální a především ryze český e-shop, který je svým zaměřením na širokou zemědělskou veřejnost největší ve své kategorii. Odrůdy brambor, které jsou určené pro konzumní účely, dělíme podle vegetační doby a varného typu. V podmínkách České republiky převažuje přímá sklizeň brambor dvouřádkovými sklízeči. Jednořádkové sklízeče se u nás převážně používají pro sklizeň velmi raných brambor, které se po přebírání na sklízeči ihned pytlují a bezprostředně expedují do obchodní sítě.


Nejoptimálnější je nejprve poodhrnout konkrétní rostlinu a podívat se na brambory, jež se nacházejí těsně pod povrchem. I podle toho poznáte jejich zralost. Pak se můžete vrhnout na kopání nebo rytí brambor. Sklizeň brambor může probíhat několika způsoby. U rytí se doporučují speciální rycí vidle, kterými pohodlně dostanete brambory ven.


Dobrý je i speciální vyorávač brambor. Pak už nezbývá než je uskladnit a následně použít. Příliš dlouho neskladujeme Významným znakem kvality odrůd brambor je varný typ (pevná, polomoučná, nebo moučnatá konzistence dužniny po uvaření), který předurčuje jejich vhodnost k přípravě různých pokrmů.


Letos vystřelila cena za kilo brambor na dvojnásobek, ke korunám.

Na ceně se podepsala slabá úroda a zvýšený dovoz. Zemědělci zahájili sklizeň raných brambor. Sklidilo se přes 8tisíc tun. V Česku začala sklizeň brambor. Zda bude lepší než jejich loňská produkce, která kvůli suchu meziročně klesla o procent na 3tisíc tun, není v tuto.


S vyoráním samozřejmě vydatně pomáhal i pes Scotty, osobně vyhrabal čtvrt řádku a při dosoušení brambor v lískách je důležitě hlídal proti odcizení. V garáži se mi válí zbytek sadby z jara a přemýšlím, jestli by se letos stihla druhá. Postupná sklizeň raných brambor navazuje na posklizňovou úpravu, která je nutná realizovat v zastíněných prostorách.


O potravinách a tabákových výrobcích'' musí být zajištěno řádné označení obalů. Podle prováděcích předpisů zákona č.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky