čtvrtek 20. července 2017

Ořechové listí

O tom, co podniknout s opadaným listím, není celkem sporu – většina z nás se shodne na tom, že listí patří do kompostu. Ovšem na to, jak které listí kompostovat, se již názory mnohdy liší. U ořešáku je pak dokonce jádrem sporů to, zda vůbec jeho listí kompostovat a využít je ke hnojení zahrady. Ořechové listí na kompost nepatří. Pak z něj jednak hustě rostou nové semenáčky a má dlouhou dobu rozkladu.


Ořech kvete v květnu, ještě před vypučením listů.

Sbírají se čerstvé listy v červnu, zelené ořechy v polovici června, když se dají ještě lehce. Musím dát na stránky tento krátký příspěvek ohledně kompostování ořešákového listí. Koruna je rozložitá a kulovitá, listy opadávají hned při prvních podzimních mrazících.


Výplachy z listí ořešáků při zánětech spojivek Potřebujeme: lžičku ořešákových lístků, lžičku květů heřmánku, dl vroucí vody Postup: Léčivky smícháme, přelijeme vroucí vodou a vše necháme minut louhovat. My máme v obci na místech kontejnery na tyto rostlinné zbytky. Tam je vozíme v pytlích, vysypeme a hotovo. Občas musíme pár dní počkat, zájemců je hodně a kontejnery se rychle zaplní.


Ale když je vyvezou, můžeme zase pokračovat.

Botky na zakázku šijeme do 2-týdnů od objednání, v závislosti na aktuálním množství zakázek. Barefootové boty šijeme ve velikostech – 46. Vyberte, co chcete vytisknout. Ingredience a postup přípravy Hlavní fotografie Galerie Komentáře.


Postup přípravy receptu Vložit do kuchařky. Silný výluh z listí přidaný do koupele léčí uzlovité omrzliny. Možno ho použít i při silném vypadávání vlasů , tehdy výluhem masírujeme pokožku hlavy.


Je také výborným prostředkem proti vším ve vlasech , které se někdy objevují. Zevní slupka zelená, listí a kůra stahují dohromady. Listy a oplodí ořešáku mají svíravé, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Neplatí to však pro listí pod ovocnými stromy, u nich je vhodnější listí shrabat než ho mulčovat nebo ponechat na zemi v blízkosti ovocných stromů. Je to proto, že tyto listy mohou šířit choroby a škůdce.


Když toto listí odstraníme, riziko nákazy je menší. Budeme potřebovat: a půl hrnku ořechových skořápek, hrnky vody. Postup: Skořápky krátce povaříme ve vodě a necháme vychladnout. Scedíme a můžeme vychutnávat.


Každý podzim nadělí velkou úrodu ořechů , ale také listí. A právě listí ořešáku je odedávna předmětem sporů.

Patří na kompost, nebo rozklad. Problém je, že na povrchu ořechového listu je vosková vrstvička (tzv. kutikula), která ochraňuje ořechové listí proti přílišnému vypařování vody, nebo naopak proti přílišnému přemokření a slouží také jako mechanická ochrana proti okusu škůdci. Spadané listí není jedovaté, ale… 01.


Na jaře jsem listí zase vyházel ven a brambory rozložil přímo na zem. Listím jsem ho jen přikryl a opět bylo hotovo. V průběhu růstu rostliny brambor už jen zamulčoval slámou. A úroda byla také skvělá.


Ořešák královský - strom plný léčivé síly. Přidáme kapek tea tree (čajovníkového oleje). Odvar ze skořápek pro doplnění jódu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky