úterý 25. července 2017

Dřevo na pergolu

Na stavbu pergoly se používá především dřevo, které lze snadno opracovávat. Předně záleží na zvoleném druhu dřeva. Smrkové dřevo má při proměnlivé vlhkosti malou trvanlivost.


Na druhou stranu dřeviny jako borovice, modřín nebo dub mají podstatně vyšší odolnost proti vlhkosti. Vhodné rostliny na pergolu.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li je vhodné na stavbu pergoly použít suché či syrové dřevo. Jaké jsou klady a zápory syrového a suchého dřeva? Dřevo na pergolu je vždy pečlivě opracované a dohladka ohoblované.


Povrchovou úpravu si můžete připlatit zvlášť, a to v libovolném odstínu z naší nabídky barev. Nabízím k prodeji kompletní sedu dřeva na stavbu pergoly. Pergola byla skoro postavená, ale z důvodu zmenšení prostoru na terase byla nakonec rozebrána. Dřevo bylo natřeno “ořech” odstínem barvy pro venkovní použítí.


Na první nátěr použijeme napouštědlo, které chrání dřevo proti dřevokazným a dřevo zabarvujícím houbám a plísním.

Prodlužuje také životnost vrchního nátěru. Jako vrchní nátěr lze použít tenkovrstvou lazuru. Nenechte se zbytečně okrádat firmami které se zabývají prodejem pergol, rádi vám nařežeme všechen potřebný materiál na pergolu a vy ji. Na trhu samozřejmě zůstává klasika ve formě fermeže (ať již čisté lněné či napouštěcí), tu lze doporučit na chalupy a starší chaty, kde již dřevo ošetřené tímto způsobem bylo, je zčernalé a lazury v odstínu bychom na něj stejně nenanesli.


Materiál na pergoly: dřevo, kov i plast Chcete-li dřevěnou pergolu, ideální je pro ni borovicové nebo modřínové dřevo. Je lepší než smrkové, protože snáze odolá nepřízni počasí. Břečťan plazivý není nejvhodnější, na zimu neopadává a za listy se hromadí smetí a prach, to může působit potíže zejména alergikům.


Suché dřevo je také dražší. Mokré dřevo ve volném prostranství okamžitě sesychá a to. Můžete mi někdo poradit, zda je lepší si koupit dřevo na.


Lépe se opracovává a hlavně už nepracuje, nebo jen minimálně. Pergolu je možné umístit přímo na Váš dům nebo může stát volně v prostoru. Je možné ji využít také jako zimní zahradu, ve které budete chtít trávit spoustu času. Dřevo je nejen mrazuvzdorný materiál, ale také výborný izolant, díky čemuž snadno odolává tepelným vlivům a lépe chrání.


Pokud si na stavbu sami netroufáte, můžete vybírat z široké nabídky firem, které vám dodají pergoly buď typizované, nebo vám ji postaví na míru podle vašich požadavků. Jaro je v plném proudu a někteří z vás se nadšeně vrhli na zahradu a začali vymýšlet, jak ji vylepšit.

U mnohých padl návrh – postavíme si pergolu. Pergoly umisťujeme do svých zahrad a na terasy pro zastínění před slunečním svitem i jako okrasný doplněk. Oblíbeným materiálem pro pergoly je dřevo. Lazuru na dřevo aplikujte klasicky štětcem.


Je vhodné nanášet na dřevo silnou vrstvu, kterou bychom měli dobře rozetřít. Lazura (zejména tenkovrstvá) se bude do dřeva dobře vpíjet. Pokud někde zůstanou kapky nebo silnější „šmouhy“, stačí je odsát starým hadrem.


Dřevěné pergoly patří k nejpopulárnějším dřevostavbám – svým přírodním vzhledem neruší ráz zahrady, a přitom jsou ideálním místem pro relaxaci. Jaká je životnost ochranného nátěru pro dřevo použité v exteriéru? Jak takové dřevo udržet v dobrém stavu?


Další výhodou dřevěného truhlíku je, že zmírňuje přehřívání zeminy a snižuje tak nároky na zálivku. Dny strávené na zahradě jsou skvělou relaxací. Pokud máte ale celou zahradu zalitou sluncem, měli byste si pořídit altánek nebo pergolu. Po práci na zahradě si přece zasloužíte příjemné posezení. Barvy na pergolu jsou zdravotně nezávadné, příjemné na dotek, nepraskají a neodlupují se.


K dispozici je celá řada různých barevných odstínů dle typu dřeva. Po aplikaci se vytvoří odolný povrch, který chrání dřevo před UV zářením i povětrnostními vlivy. Na trhu existují ale i takové lazury, které mají schopnost jak dekorativní, tak ochrannou. Lazury na dřevo určené pro exteriér jsou pružné a prodyšné a přizpůsobí se případnému rozpínání nebo smrskávání dřeva.


A to je hlavní rozdíl od použití běžného laku, který není prodyšný a nereaguje pružně na změnu vlhkosti, může tak dojít k jeho popraskání. Jestliže plánujete pergolu zastřešit, nemusíte se bát použít ani již zmíněné smrkové dřevo. Ať už zvolíte jakýkoliv druh dřeva, nikdy jej nezapomeňte dostatečně ošetřit ochranným nátěrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky