pondělí 17. července 2017

Klikva velkoplodá

Vaccinium microcarpum (Rupr.) Schamalh. Je také naturalizována v některých částech Evropy s vhodným klimatem. Patří mezi trvalé rostliny, pochází z čeledi Ericaceae. Dalšími členy této rodiny jsou borůvky a brusinky. Oxycoccus macrocarpus) tvoří keříky se střídavými, kožovitými, stálezelenými listy.


Velké červené plody obsahují celou řadu vitaminů. Druhy a odrůdy Kromě Klikvy bahenní známe ještě Klikvu maloplodou a Klikvu velkoplodou , jejíž sazenice se často prodávají pod názvem americká brusinka. Brusnice velkoplodá (nebo-li klikva ) je rostlina z čeledi vřesovcovitých. Rostlina je u nás ve volné přírodě. Také jsem si koupila letos brusinku ,a je z ní klikva velkoplodá.


Nevěděla jsem ,kdy se sklízí a čekala jsem až do prvního mrazíku,kdy byla skoro dočerna. Sklízí se buď za sucha, ale častěji ve vodě. Plochy se zaplaví vodou, vyplavené bobule se nornými stěnami shromáždí a vytěží.


Chuť bobulí je opravdu jedinečná, jsou zdravé a nekazí se ani bez zavařování. Sladkokyselá chuť plodů se báječně hodí k masitým pokrmům, drůbeži a sýrům. Pochází ze Severní Ameriky. Roste obvykle na vlhké, na minerály chudé půdě (zejména rašeliništích a slatinách).


Mají bílé, až narůžovělé květy na stopkách. Jejich plody jsou růžové až červené bobule, které mají nakyslou chuť. Plody klikvy velkoplodé jsou k nám převážně dovážené ze Severní Ameriky. Nejenže jsou o poznání větší, ale rostou také na jiné rostlině, ač z čeledi brusnicovitých. Klikva u nás roste pouze výjimečně.


V Americe a Kanadě je pikantní a zdravá klikva tak žádaná, že je pěstována na velkých plochách. Je to rostlina, keř, který oblibě stinné, mokradinové, chladnější místa s rašeliništěm… Brusinka velkoplodá dorůstá do výšky – centimetrů. Díky těmto látkám je brusinka velkoplodá nápomocný při mnoha zdravotních problémech. Používejte bezchlorové NPK hnojiva v poměru 1:1:nebo lze použít i poměr 1:2:1. Brusinky obsahují velké množství živin a minerálů jako jsou vitamín C, vitamín B vitamín K, betakaroten, vápník, železo, mangan, draslík aj.


Brusinka (klikva) velkoplodá Původ: Velkoplodá brusinka pochází z chladnější části Severní Ameriky, kde roste na kyselých půdách, mírně zastíněných. Dřevina je typická svými až 180cm dlouhými výhonky, které při styku s půdou zakořeňují. Pomáhá při boji v rakovině a také obsahuje mnoho antioxidantů. Sušené brusinky jsou vynikajícím pomocníkem, který nejen dobře chutná, ale je také pro naše tělo prospěsné.


Brusinky můžeme využít do masových nádivek, do salátů, omáček, jako ingredienci do letních drinků a také jako svačinku pro dobrou mysl. Sušená klikva slazená třtinovým cukrem v biokvalitě. Chutná skvěle samotná, může být součástí snídaně a lze ji využít i při pečení.


Lyofilizace, neboli sušení mrazem, je nejšetrnější způsob, jakým lze ovoce a další plodiny sušit. Lyofilizované ovoce si tak zachovává svou autentickou. Kanadská brusinka, klikva velkoplodá - centimetrové plody 1kg Má vysoký obsah vitamínu C, minerálů, tříslovin a především proanthokyanidinů ty se ukazují jako jedny z nejúčinnějších látek působící proti množení bakterií v močovém měchýři. V kuchyni nahradí brusinkový kompot nebo se zavařuje ve vlastní šťávě.


Jako prevence proti nachlazení a horečce výborně pomáhá čaj či vylisovaná šťáva z plodů klikvy. V zahradách se dá využít i jako půdopokryvná rostlina. Brusinky celé, sušené 500g nebo také klikva celá, velkoplodá.


Celé plody brusinek, nesířené, proslazené. Vakuově baleno, země původu Chile. Bývá nesprávně zaměňována s brusnicí brusinkou. Oproti plodům brusnice brusinky jsou plody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky