pondělí 23. října 2017

Kroucení listů u broskve

Prvním rokom mi asi po letech nasadila broskev květy a objevily se už malé plody. Tento týden po deštích jsem zaregistrovala, že listy na. Kroucení listů může mít na svědomí také stolbur (potato stolbur phytoplasma). V případě napadení touto fytoplazmou (parazit menší než viry, větší než bakterie) se listy rajčat stáčejí podle střední žilky směrem nahoru, jsou malé a předčasně vadnou. Mám stejný problém se živým plotem jako pisatel nahoře.


Nějak jsem tomu moc nevěnoval pozornost a chystám se plot ostříhat a uvidím co dál. Napadené jsou jen vrcholky nových větviček. Připadá mi to podobné jako kadeřavost u broskve. Přikládám aktuální foto.


Broskev žloutne - ZAHRADA. Uz to tu nekdo vyse zminoval ze pozoroval ze u broskve vysazene u zdi jsou listy tesne u omitky zdrave. Ja mam stodolu s klasickou sedlovou strechou s asi pulmetrovym presahem, ke zdi jsem vysadil klasickou odrudu Red Haven, kazdorocne ji rezu tak aby vetve nevycuhovaly zpod okapove hrany, a kaderavost neni problem. Mám jeden problem , začínají se nám kroutit loisty u broskví.


Dochází k četným deformacím listů díky žlutohnědým až červeným puchýřkům. Od čepele se pak list kroutí a odpadává. Strom vynaloží velmi mnoho energie na to, aby nasadil listy nové a většinou ani nenasadí květy nebo velmi brzy opadnou. Pokud se i přesto dočkáte plodů, bude jich málo a velmi deformované, v podstatě nekonzumovatelné. Velmi silné infekce mohou dokonce strom zahubit.


Ačkoliv máme broskve již řadu let, v letošním roce se u nich objevil nedostatek železa. Příznaky jsou velmi podobné jako u suché skvrnitosti (dírkovitosti) listů , obě choroby lze od sebe rozeznat pouze mikroskopicky. Původce přezimuje rovněž v napadených listech. Dostatečnou ochranou je likvidace opadaných listů na podzim.


Změna vybarvení listů se může projevit hned po olistění stromu, ale k zežloutnutí může dojít až v době, kdy k zesílení zbarvení přistoupí relativní nedostatek vody. Při chloróze nedostatkem železa je typické, že dochází k rozpadu zeleného barviva jen mezi žilnatinou, jež zůstává zeleně vybarvená. Hnědnutí listů meruněk – houba Apiognomonia erythrostoma – napadá listy, na nichž se objevují neohraničené žlutozelené skvrny.


Listy se kroutí, hnědnou a opadávají. U silně napadených stromů mohou listy opadnout úplně, což vede ke značnému oslabení stromu, částečnému opadu plodů a menší diferenciaci (násadu) květních pupenů. U mladých listů je příčinou nedostatek molybdenu, bóru, mědi a hořčíku. Sklánějící se a uvadající listy pokojových rostlin Sklánějící se a uvadající listy se objevují u rostlin s přeschlým či přelitým pěstebním substrátem (případně zalévání rostlin příliš tvrdou vodou). U některých druhů je možné získat nové rostliny ze šlahounů, u dalších druhů získáme více sazenic rozdělením původního trsu.


Deformaci listů jahodníků způsobují různé virové choroby, původce je však jen těžko možné na dálku určit. Po přesazení do většího média kroucení listů paprik ustane během týdne. Přes přesné ošetření se objevily cca listy kadeřavosti, mechanicky odstraněny.


Otázka: Mám broskev Favorita Morettini. Kromě toho, že neustále bojujeme postřiky proti kadeřavosti, letos poprvé se stalo, že u zralé broskve nejde pecka. Příčinnou může také být suchý vzduch, přebytek vápníku, napadení škůdci, nadměrný nedostatek hořčíku, mědi, manganu a nebo dalších minerálů. Přezimuje dospělý brouk v půdě v hloubce – cm.


Po tuhých zimách a při nedostatku potravy koncem vegetace bývá stav přezimovaných brouků podstatně redukován. Pokud jsi použil kupovaný substrát pro papriky a rajčata, na vině by neměl být prvek Ca. I když taková pravděpodobnost by tu být mohla, jelikož vápník paprika nejhůře vstřebává.


Masokostní moučku bych opět nedoporučoval. Existují lepší a efektivnější prostředky jak tento prvek paprice dodat - viz příspěvek od Matesak. Výsledkem je, že několik listů zůstává na špičce a vypadá to jako štětec. Zpravidla se jedná o dva a dva roky staré výhonky.


Samotné větve jsou také postiženy onemocněním. Přítomnost Pelargonium line pattern virus u P. Nepřenáší se hmyzem ani semenem, ale mechanicky. Nenechte se však uchlácholit tím, že tato škodlivá houba u nás nepřezimuje. Sporangia (výtrusy) plísně okurkové přinášejí větry z oblastí s celoročním pěstováním.


Ze sporangii se na listových plochách uvolňují zoospory, které při ovlhčení listů infikují průduchy rostliny. Proto se onemocnění velmi rychle šíří za vlhka - při silné infekci a teplotě 20. Důležité je broskve pohnojit, nejen nyní, před květem, ale i když kvetou a pak mají plody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky