pondělí 30. října 2017

Med z květů lípy

Téměř každý rok dělám výbornou šťávu (sirup) z květů černého bezu a angreštu, který dozrává tak týden, dva, potom, co bez odkvete. Recept pro přípravu až kg chutného medu. Naši předci ho vysazovali na návsích, na křižovatkách cest, protože poskytuje vydatný. Lipový med (převážně med z květů lip) patří k těm nejvýraznějším medům díky svému mentholovému aroma a výrazné mentholové chuti.


Lipový med pochází z květů lípy , našeho národního stromu, a právem na něj v Česku můžeme být pyšní.

Patří k nejaromatičtějším medům vůbec. Jinak to zní hezky, mám pocit, že moje mamka dělala podobně sirup z bezinkových květů. Med z květů lípy recepty, které budete milovat. Je to pěkný recept, ale určitě by se to nemělo jmenovat med , ale sirup.


Označovat medem invertovanou sacharózu, byť s trochou květů lípy je dost. Lipový med je velmi aromatický a pochází z květů našeho národního stromu – lípy. Domácí český lipový med přímo od včelaře, hmotnost obsahu 9g.

Je to velmi aromatický, žlutý med z květů lípy s výraznou lipovou chutí. Jedná se o med velmi aromatický, který je lidmi vnímán velmi rozdílně. Někteří lidé v něm oceňují jeho až nahořklou chuť, jiní v něm cítí až mentol.


Kvetoucí lípy jsou jako pastva včel velmi cenné - med z lipových květů je velice žádaný. Lipový květ patří také k nejznámějším domácím léčebným prostředkům. Sbírají se kompletní květenství. Musí se sušit ve stínu bez dalšího přísunu tepla.


Pleťová voda z květů lípy Potřebujeme: lžíce květů , dl vroucí vody Postup: Dvě lžíce květů přelijeme dl vroucí vody a necháme minut louhovat, pak přecedíme, květy vymačkáme. Objevujte (a ukládejte) své vlastní piny na Pinterestu. Tento pin objevil(a) Soňa Chládková. Jde o velmi dobrý med , který může obsahovat aroma po lípách, a je. Listy lípy zapařené vodou se přikládají na popáleniny, odřeniny a pohmožděniny.


Koupel z lipových květů nebo listů je možno využít při neurotických. Pak je scedíme přes plátno a. Naše babičky si ale lipového čaje cucly jen tak. Fungoval jim na posílení imunity, proti zánětu žil nebo preventivně proti mrtvičce a kardiovaskulárním nemocem.

Z květů lípy malolistá se dělá léčivý čaj, viz níže. Rozdíl mezi lipou velkolistá a lipou malolistá Ten najznateľnejší rozdíl mezi těmito dvěma lipami je již podle jména ve velikosti jejich listů. Med lipový vzniká tak, že včely nosí nektar z květů lípy do úlu, kde nektar uložený v buňkách přetváří na med.


Při zparacování, nektar obohacují o enzimy a další tělu prospěšné látky. LIPOVÝ MED - med z lipových květů. Je to jeden z nejvíce vyráběných medů již po. Květový med s vysokým podílem nektaru z květů lípy srdčité.


Svatý grál léčitelství starých Slovanů. Doporučuje se podávat v kombinaci s. S ohledem na dlouhotrvající suché počasí je tohoto medu velmi málo. Vyniká svojí, až mentolovou příchutí a je používám při nachlazení. Maceruji je v kvalitním oleji asi 2-týdny na slunném místě za oknem.


Poté scedím a uchovávám na temném místě. Z lípy se dělá i lýko, kterého je pod kůrou stromu velké množství. Z lipových květů mají užitek nejen lidé, ale zejména včely, a vlastně znovu lidé, kteří si pak pochutnávají na skvělém medu. Léčivé účinky má nejen květ, ale i srdčité listy s pilovitými okraji. Spařované vodou se používaly k obkladům na popáleniny a také na nohy při svalových.


Bezinkový med z květů je nejen chutný a voňavý, ale i zdravý. A jeho výroba nevyjde vůbec draze. Domácí bezinkový sirup udělejte zastudena, nepřijdete o léčivé látky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky