úterý 21. srpna 2018

Kocúrnik obyčajný

Kvety vyrastajú vo zväzočkoch z pazúch vrcholových listov a tvoria akýsi klas. Majú srstnatý, dlhozubý kalich, bielu alebo červenkastú pyskovitú korunu a štyri tyčinky. Kocúrnik obyčajný - Nepeta nervosa.


Je podobná mäte, ale jej aróma je slabšia. Je však celosvetovo známa ako rastlina, ktorá zlomí takmer každú mačku. Prečítajte si faktov o tejto zaujímavej rastline.

Kvitnúť začína počas leta. Jej výška je cca – 1cm. Kvety kocúrnika sú jemne fialovej farby a lístky sú sýto zelenej farby s jemnými chĺpkami.


Mačacia tráva (catnip, catmint) nesie svoj názov pre svoje pôsobenie na mačky, ktoré ju považujú za absolútne neodolateľnú euforizujúcu a afrodiziakálnu. Na Slovensku patrí k vzácnejším dru­hom, vyžadujúcim ochranársku pozor­nosť. Zber možno vykonávať iba po doho­de s orgánmi Štátn. Ide o trvácnu (viacročnú) bylinu, ktorá ma upokojujúce účinky.


Nepeta) je trvalka alebo jednoročka rastúca od vlhkých lesov až po teplé skaly.

Mačky privádza vôňa tejto rastliny do vyrtženia a možno. Rastie všade v priekopách, na rumoviskách, pri múroch i na pustých okrajoch lesov. Má prenikavú, príjemnú vôňu pripomínajúcu citrónovú vôňu medovky lekárskej (Melissa officinalis).


Listy má srdcovité, okraj hrubo pílkovitý, na hornej. Niektoré mačky šantu rady žujú. Skúste nasypať trošku vňate na podlahu a nechajte svoju mačičku vychutnať si ju. Pravdepodobne ju ochutná a potom sa v. Z polievkových lyžíc drogy na liter vody sa pripravuje zápar, ktorý sa nechá minút postáť a denne sa z neho vypijú až šálky.


Dostupnosť rastlín a kvetín sa môže meniť na základe sezónnej ponuky a skladových zásob predajní. Nepeta je rod približne 2druhov kvitnúcich rastlín z rodiny Lamiaceae. Zajímavosti ze světa rostlin.


Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Keďže niektoré mačky privádza priam až do tranzu, býva označovaná aj ako mačacia droga.


V okrasnej záhrade používame rôzne odrody s rozličnou farbou kvetov. Ideálne do malých záhrad a okolí posedení, kde môžete vnímať jeho vôňu. Na južnom Slovensku je možno pôvodný, rastie na východnom úpätí Bielych Karpát, na Východoslovenskej nížine.

Jej pestovanie nie je nijak náročné. Rastlinka má rada slniečko a jemne piesčitú pôdu. Na zimu ju môžete zostrihať a steblá doma pekne povesiť a usušiť. Belavé kvety sú zoskupené v pazuchách listov v hornej časti stonky. Nepeta cataria Rodové meno rastliny Nepeta je odvodené od talianskeho mesta Nepete, v ktorého okolí sa kocúrnik kedysi hojne pestoval.


Na liečebné účely sa zbiera vňať. Odrezáva sa ručne za suchého. Je dobre známe, že väčšina mačiek je závislých na Šante mačacej (mussinii) a. Ak by niekto veľmi chcel,predávam ho zašitý do vankúšikov,ideálne na hranie pre mačky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky