pátek 31. srpna 2018

Orechy druhy

Mandle, arašidy, kešu orechy , vlašské orechy , pistácie, para orechy , pekanové orechy , lieskové orechy , kokosové orechy. To všetko sú rôzne druhy orechov, s ktorými sa môžete stretnúť v supermarketoch i na tržnici. Na našich tovaroznaleck. Které ořechy a semena jsou nejlepší pro vaše zdraví?


Para orechy sú bohatým zdrojom vitamínov A, B, E, minerálnych látok ako vápnik, fosfor, horčík, železo a draslík a bielkovín. Pre vysoký obsah olejov sa zle skladujú, lebo rýchlo žluknou.

Používajú sa ako ku konzumácii, aj v kozmetickom priemysle. Haraburdy či mlieka z neho vyrobené vyživujú pokožku a dodávajú ju pružnosť, vláčnosť a jemnosť. Vlašské orechy: protizápalové, predchádzajú ochoreniam srdca a ciev, bránia poškodeniu pečene, zlepšujú zdravie a funkcie mozgu, prevencia rakoviny prostaty a prsníka. Kešu oriešky: zlepšujú zdravie srdca, znižujú krvný tlak, prevencia cukrovky, prevencia očných kataraktov, podporujú krvotvorbu. Ořechy - druhy ořechů Existuje několik druhů ořechů.


Některé jsou nám notoricky známé, jiné běžně neužíváme. Jaké mají účinky na náš. Vlašské orechy majú zo všetkých druhov orechov najvyšší obsah antioxidantov, ktoré chránia telo pred rôznymi druhmi ochorení a mali by byť častejšie súčasťou stravy.


V zásadě pro ně platí totéž, jako pro ostatní druhy ořechů: Jsou v co nejpřirozenějším stavu velmi zdravé, ale neměli bychom jich konzumovat příliš – nanejvýš tak dvě hrsti vyloupaných plodů (zahrneme-li do této kategorie mandle, těch bychom měli sníst, byť jsou též velmi prospěšné, zhruba jen jednu hrst).

Via Naturae nabízí bio, raw a bezlepkové produkty, ořechy, čisté sušené ovoce, semínka, superpotraviny a byliny v nejvyšší kvalitě a za dobré ceny. Vlašské orechy Majú najvyšší obsah antioxidantov, ktoré chránia náš organizmus pred rôznymi ochoreniami. B, E a minerály ako fosfor či draslík.


Všetky sú pre vás extrémne zdravé. Jak už bylo v tomto článku řečeno, pekanové ořechy jsou bohaté na hořčík, který je známý pro své protizánětlivé účinky. Ledvinovník západní (Anacardium occidentale) je až metrů vysoký tropický strom z čeledi ledvinovníkovité, poskytující jedlé nažky, známé pod. V Česku je známých několik druhů ořechů, asi nejznámější jsou ořechy vlašské. Kromě dalších známých druhů ořechů však existují i další ořechy, které v Česku známé nejso.


Díky tomu, že jsou bohatým zdrojem vitamínu E, řadí je vědci mezi potravin s nejlepší antioxidační schopností (pomáhající organismus chránit před negativním vlivem přemíry volných radikálů) – společně s pekanovými a lískovými ořechy, různými druhy fazolí, brusinkami, artyčoky, borůvkami a švestkami. Niektoré druhy sú bohaté na nenasýtené omega 3-mastné kyseliny, ktoré blahodarne pôsobia na srdce. Veľmi účinne pôsobia nielen na náš hnací motor, ktorým je srdce, ale aj na náš komputer mozog.


Para orechy pre zdravý kardiovaskulárny systém Je pravda, že zastúpenie tukov v brazílskych orechoch je veľké, ale na ich obranu treba povedať, že ide predovšetkým o tuky zdravé. Mononenasýtené mastné kyseliny, ktorých pozitívne účinky dosvedčili mnohé vedecké štúdie, majú zásluhu na znižovaní hladiny zlého LDL cholesterolu, a naopak na zvyšovaní úrovne HDL cholesterolu. Podmienky na pestovanie stromov orecha kráľovského.


Ako pestovať vlašské orechy. Kombinace ořechů a obilovin je prospěšná i proto, že ořechu tělu dodávají lysin a threonin, dva jiné druhy aminokyselin, jež v obilninách chybí. Takto získáme plnohodnotné proteiny, které jsou proteinům z masa nadřazené, protože jsou mnohem zdravější.


Orechy a ich pestovanie. Mezi druhy ovoce s nejvyšším obsahem vitamínu C patří černý rybíz, rakytník, černý jeřáb, jahody, kiwi, plody růže (Rosa pomifera, Rosa rugosa, Rosa canina).

Varem se vitamín C rozkládá. Druhy vlašských ořechů Jádra vlašských ořechů bývají nejčastěji tmavě žlutá, zlatavá, světle hnědá či hnědá. V současnosti jsou však známé i odrůdy, které mají jádro červené (Hospodin, Sychrov) – v případě, že jde o čerstvý ořech, je jádro rumělkově rudé, pokud jde o usušené jádro, má vínovou či nafialovělou barvu. A vybrali druhy plodín, u korýchnie je v našich zemepisnýchpodmienkach jednoznačnejasné, čisa.


Zber orechov treba začať hneď, ako plody dozrejú. Tým možno predísť škodám, ktoré môžu spôsobiť plesne alebo hmyz. Ořechy obsahují velké množství zdravých tuků, bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Těsto na všechny druhy pečeného cukroví je dobré připravit den předem.


Vyzkoušejte lety osvědčené recepty, které z českých kuchyní pomalu, ale neúprosně mizí. Takové tradiční cukroví zpestří vánoční stůl a potěší i chuťové buňky. Kmeň býva masívny so širokými, hladkými, sivými plátmi oddelenými hlbokými.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky