úterý 18. dubna 2017

Plod mučenky

Um Missbrauch zu verhindern, wirst du nach dem Absenden gebeten, dich einzuloggen oder deine E-Mail-Adresse anzugeben. Plody mučenky jedlé mají modrou nebo purpurovou barvu, jsou kulaté nebo oválné až 10cm v průměru. Marakuja má mm silnou, lysou, pevně kožovitou pokožku. Uvnitř maracuji je velká dutina, obklopená suchou, vatovitou, až mm silnou bílou dužninou. Mučenku modrou přivezli do Evropy v barokní době.


Některé z nich můžeme pěstovat přímo na okně, větší exempláře pak v létě snesou pobyt na terase nebo na zahradě. Patří mezi ně i popínavé mučenky. Plod mučenky jablčnej (Passiflora maliformis) sa podobá jablku.


U nás kvitne v júli až v auguste. Dužina plodu chutí skoro ako hrozno. Ak chceme dopestovať plod treba kvietok opeliť štetcom. Poprípade ak máme rastlinku vonku, tak to môžeme nechať na hmyz a vietor.


K urýchleniu kvitnutia prispieva aj studené zimovanie a hlboký jarný rez. Um Ihnen einen optimalen Service auf unserer Webseite zu bieten, verwenden wir Cookies zur Verbesserung der Funktionalität sowie zu Analysezwecken. Plod je kulatá až oválná bobule, ve zralém stavu podle odrůdy žlutá či tmavě fialová. Vnitřek plodu je šťavnatý a obsahuje mnoho semínek. V další studii z BioMed Research International vědci zkoumali druh mučenky Passiflora serratodigitata.


Vytvořili si výtažek z listů a stonků. Měli bychom se snažit, aby mučenky přes zimu zcela zastavily růst. Mnohé druhy snášejí mráz , například některé odrůdy známého druhu Passiflora caeruela vydrží i minus osm stupňů. Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.


Jsou to však také rostliny ovocné a jejich plody patří k nejchutnějším. Mučenek je známo víc než tři sta druhů, z nichž asi čtyřicet má jedlé plody. Zralý plod mučenky bývá součástí džemů, kompotů a různých ovocných mixů, které se dají použít v kuchyni jako substituce jeho amerického příbuzného passiflora edulis, která je v tamější kuchyni známější.


Jejich květ připomíná symboly Kristova umučení – latinské jméno mučenky zní Passiflora a passio znamená právě utrpení. Mučenky pocházejí z teplých krajů Jižní Ameriky. Například věnec paprsků představuje trnovou korunu, pět tyčinek Kristovy rány, tři blizny hřeby.


Milují vydatnou zálivku a výživu. Plody se mohou konzumovat jako chutné ovoce. Dbáme, aby nevyschl kořenový bal, ale rostlinu nenecháme ani zamokřit.


Má velice ráda světlo, ale v bytě by měla být umístěná na východ nebo na sever. Využíváním našich služeb s. Z mučenky si bežne viete pripraviť čaj, ktorý podporí Vaše psychické zdravie či zníži príznaky nespavosti. V kombinácii s inými liečivými rastlinami, ako napríklad ľubovník bodkovaný, mäta prieporná, valeriána lekárska či medovka lekárska, dokáže byť mučenka naozaj zázračným liekom. Chuť je sladkokyselá a má exotické aroma připomínající mango. V angličtině se plod mučenky – marakuja nazývá passion fruit.


Maracuja má vysoký obsah vlákniny. Pokud jste si mysleli, že má toto pojmenování co do činění s vášní, jste vedle. Passion sice v překladu vášeň skutečně znamená, ale ne v tomto případě. Plod je zralý, pokud je v závislosti na odrůdě žluté nebo fialové barvy.


Plody mají příjemné exotické aroma a sladkokyselou příchuť. Chuťově marakuju můžeme přirovnat k mangu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky