pátek 28. dubna 2017

Jahody pěstování

Konzumují se syrové, používají se do jogurtů, na marmelády, kompoty, ale také v kosmetice. Mají největší antioxidační účinky ze všech druhů ovoce. Jahody jsou pro naše zdraví velmi prospěšné. Neutralizují volné radikály a jsou tak skvělými pomocníky v boji s arteriosklerozou.


Zlepšují proudění krve v arteriích. Obsahují velké množství vitamínu C. Pěstování divokých jahod. Reprodukce jahodových knírek.


Cíleným způsobem pěstování a výběrem odrůd však můžeme mít zralé plody k dispozici od května do listopadu. Měsíční jahody jsou plody, které jsou o něco větší, než lesní jahody. Mají sladkou chuť a výrazné aroma. I v těchto skupinách jsou mezi kultivary velké rozdíly, a to zejména v chuti nebo v konzistenci, kdy jahody k průmyslovému pěstování bývají pevnější a nepodléhají tolik plísním a hnilobám, lépe se zpracovávají na kompoty. Naopak ty měkčí odrůdy jsou šťavnatější, často i chuťově výraznější.


Do Velikonoc zbývá deset dní, je tedy nejvyšší čas pustit se do pěstování osení. Ozdobená miska se svěží zelenou travičkou totiž k svátkům jara rozhodně patří. Na stole nebo parapetu vytvoří vkusnou dekoraci.


Poradíme vám, co a jak vysít, aby vám osení vzešlo včas. Dobré je také dbát na pravidelné odstraňování bočních šlahounů, které rostlině berou sílu. Nezapomínejte jahodníky také pravidelně okopávat.


Jahoda je drobnější ovoce, které člověk s největší pravděpodobností konzumoval již v pravěku. Na druhou stranu nebylo dlouhou dobu rozšířeno ve všech koutech světa, což neplatí ani pro Evropu. Je dobré do hlíny přidat jednou za měsíc trochu kompostu.


Pokud pěstujete jahody ve vysoké úzké nádobě, přidejte do ní ještě před hlínou trochu rašeliny, aby měly jahody více vlhkosti. Nejlepší jahodové recepty. Odrůdy jahod pro pěstování ze semen. Využijte je v kuchyni do dezertů a moučníků, ale také do salátů nebo jenom tak.


Dnešní odrůdy jsou dost vzdálené od původních divokých jaho přesto jsou ale stále chutné. Celý proces pěstování sazeniček trvá přibližně až týdnů v závislosti na podmínkách, ve kterých je pěstujeme. Takové pnoucí jahody vypadají opravdu pěkně a zakryjí kdejakou nehezkou holou zeď. Napříkladodrůda Elkat garantuje bohatou úrodu, silný vzrůst a plodí jedenkrát ročně. Další odrůdou je třeba Pegasus, který se vyznačuje silnými sazenicemi.


Převislé jahody jsou během posledních let stále více oblíbené. Ne každý má k dispozici velký záhon, na které by mohl jahodník pěstovat. Jahodník totiž vydrží i hodně tvrdé počasí.


Pokud byste se pro pěstování jahod rozhodovali a chtěli mít takovou odrůdu, která se dobře uskladňuje mražením, zvolte rozhodně odrůdu Senga Sengana. Lesní jahůdky jsou sice menší, ale chutí a vůní jedinečné. Přinášíme vám několik zása jak jednoduše pěstovat jahodníky. Jak je vysévat, vysazovat.


Začneme jako vždy už výsadbou, kdy nakupujeme pouze vzrostlé sazenice odolných odrůd.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky