pondělí 22. května 2017

Levandula kvet

Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Villa Lavandula , Trogir buchen. Fotos, Info Buchung Ihres Hotels. Zbiera sa predovšetkým kvet, tesne pred úplným rozkvetom počas leta, väčšinou dvakrát. Stonky sa potom odstránia, alebo využijú pri dekorácii.


Materskou rastlinou je levanduľa lekárska ( Lavandula officinalis). Egypťania zasa využívali tento kvet na výrobu parfumov a kozmetiky, no nešetrili levanduľou ani pri balzamovaní mŕtvych. Okrem spomenutých využití je levanduľa obľúbená aj v aromaterapii, homeopatii, potravinárstve (najmä výroba likérov). Anglická levanduľa (Lavandula augustifolia) sa vyznačuje užšími podlhovastými listami a zelenou až šedozelenou farbou a veľmi výraznou vôňou.


Používa sa na výrobu esenciálnych olejov, užíva sa v kozmetike a dokonca aj v kulinárstve. Kvety levandule sú typické svojou modro-fialovou farbou a krásnou aromatickou vôňou. Levandula Autor: profimedia. Aby ste z nej mohli čerpať čo najviac aromatických látok, je potrebné ju zberať v čase plného kvitnutia. Některá data mohou pocházet z datové položky.


Tento rez popudí kvet k vytváraniu nových vetví, a tým vznikne hustejšia rastlina. Koniec koncov i tak zakvitne (pri jesennej výsadbe) koncom leta , začiatkom jesene, ibaže poskromnejšie. Na pestovanie je úplne nenáročná – darí sa jej aj v kvetináči, ešte lepšie však v záhone. Modrofialový kvet levandule má skutočne široké využitie.


Do kúpeľa ju pridávali už starovekí Gréci a vďaka svojim protizápalovým účinkom sa začala využívať aj v medicíne. Navyše odpudí mole i mravce, ochutí jedlá a šaláty, zbaví vás bolesti a skrášli vaše telo. Keď vyčerpáte všetky jej praktické využitia, stále ju môžete použiť ako pôsobivú dekoráciu.


Chcete mít levanduli krásně rozkvetlou každý rok? Podívejte se na krátké a názorné video v detailu jak stříhat levanduli. Latinský název Lavandula angustifolia pochází z výrazu “lavare”, což znamená “mýt se”. Dôležitou starostlivosťou o kríčky je pravidelný rez. Hlavní roli sehrávala její pronikavá, avšak příjemná vůně.


To bylo žádoucí obzvláště později ve středověku, kdy se na hygienu příliš nedbalo. Květy a sice kalich má barvu ametystu, koruna fialově modrou. Teraz si priblížime pestovanie levandule, ktorému sa tento článok venuje.


Ak zbierame kvet na olej - destiláciu, tak zbierame kvety v začiatkoch kvitnutia, resp pred kvitnutím. Ak zber vykonáme už po odkvitnutí, samotný kvet bude menej aromatický. V období kvitnutia, čo je zhruba v júni až júli, sa voňavé a krásne kvety levandule režú pre rôzne účely.


Veď levanduľa zdobí, lieči, vonia. Potešte Vašich blízkych črepníkovou levanduľou. Podarujte črepníkový kvet ako blahoželanie k meninám, narodeninám alebo len tak pre potešenie. Bytové doplnky, porcelán. S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies.


Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na. Inšpirácie na krásne a voňavé tvorenie s levanduľou. Kvet môžeme následne usušiť alebo spracovať na olej.


Usušený kvet aromaticky vonia a má horkú chuť. Usušené časti skladujte v látkových alebo papierových vreckách. Kvety je tiež možno uchovávať ako čaj, teda v plechovkách alebo drevených škatuľkách.


Jsou to obvykle polokeře, někdy jen vytrvalé. Niektoré druhy sa používajú ako okrasné rastliny. Uplatnia sa pri výsadbe v skupinách.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky