pátek 26. května 2017

Vavřín pěstování

Vavřín vznešený čili Laurus nobilis. Stálezelený keř subtropů je opravdu hoden svého pojmenování. Cíleně se pěstuje již od dob antiky.


Pěstování vavřínu ze semen je náročné, ale není nereálné. Snazší cestou je, pokud si rostlinu koupíte jako sazenici.

Rostlině se daří na slunečném místě, s teplotou mezi 21° až 28° C. Klíčení semen trvá obvykle týdnů. Zasadíme rovný zakořeněný řízek nebo semenáč do 10cm květináče naplněného půdní směsí spískem. Trvá asi rok, než řízek začne dobře růst, a během této doby ho uchováváme v teple skleníku a občas mlžíme, abychom zachovali vysokou vzdušnou vlhkost. Co vyžaduje vavřín při svém pěstování Rozhodnete-li se pro pěstování vavřínu , mějte na paměti, že mu svědčí slunné, stanoviště bez větru. Připravte si kyprý substrát s dostatkem živin a přiměřeně hlubokou nádobu.


Jeho drobné květy mají bledě žlutou barvu.

Patří mezi hrnkové rostliny a je vysoký 1-m. Má chuť s nádechem citrusů a muškátového oříšku. Je součástí koření do polévky. Bouquet garni je francouzský název pro svazek bylinek, který se skládá z: snítků petrželky, snítku tymiánu, snítku bobkového listu.


Toho docílíte tak, že spodní větvičky a listy budete odštipovat, tím se vytvoří kmínek. Korunu pak pravidelně zastřihávat do požadovaného tvaru. Kmínek přivažte k opoře, aby rostl rovně. Tak dlouhou historii jako vavřín vznešený (Laurus nobilis) nemá snad žádná jiná rostlina.


Jeho listy a větévky byly od pradávna symbolem vítězství, slávy a dobré pověsti. Oblíbený „Portugalský vavřín “ Bobkovišeň portugalská neboli portugalský vavřín (Prunus lusitanica) je u nás asi nejoblíbenější. Doroste do rozměrů keře či stromu (podle řezu) a tvoří nádherný pravidelný tvar se silnými, pevnými větvemi.


Stromečky vavřínu se často pěstují v dřevěných nádobách, střihem se tvarují a používají k výzdobě společenských prostor. Používá se jako koření i lék. Přečtěte si více o jeho pěstování.


U nás tak ale nevyroste.

Je však nutné počítat s tím, že v nádobě se nedorůstá takové výšky jako ve svém přirozeném prostředí. Jinak se ale vavřínu při pěstování v nádobách dobře daří. Jakub Krulich: Dobrý den, vavřín viděný v jižních krajích, kde jsou z něj i živé ploty,může působit dojmem rychle rostoucí bezproblémové dřeviny. Nicméně tyto postupy jsou určeny pro zkušené zahradníky. Při řezu dáváme pozor, abychom přestřihly větévku v mezeře mezi listy, listy poškozené řezem hnědnou a znehodnocují celkový vzhle který je nepopiratelně noblesní.


Ideální stonkový řízek je na své bázi již ztvrdlý, zatímco na vrcholku stále zelený a měkký. Vybíráme spíše větvičky rostoucí horizontálně, olistěné s krátkými mezerami mezi listy. Pochází z Asie, kde dorůstá jako keř až několika metrů. Je to stále zelený keřík.


Listy široce kopinaté, s krátkým. Každoročně od května můžeme vavřín vynést ven, nejdříve na dní do polostínu, později snáší plné slunce. Rostlina se vyznačuje malými, krásně vonícími kvítky a plody tmavě fialové až černé barvy. Užívání až gramů bobkových lístků denně po dobu alespoň jednoho měsíce vede ke snížení hladiny glukózy v krvi o 21–. Při pěstování v místnosti zaléváme méně.


Velmi dobře se tvaruje řezem. Potřebuje slunečné stanoviště na zahradě v propustné hlinito- písčité zemině. V době vegetace jej musíme hojně zalévat a přihnojovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky