pondělí 25. září 2017

Popenec břečťanovitý

Tlumí průjmy, zlepšuje trávení a podporuje látkovou výměnu. Protože působí protizánětlivě, je vhodný také k léčbě zánětů trávicího a vyměšovacího ústrojí, zánětů horných cest dýchacích a celkově na záněty sliznic. Má detoxikační účinky na játra.


Ukážeme si, jak vypadá popenec břečťanovitý , také se mu říká popenec břečťanolistý nebo ještě popenec obecný. Ještě je znám z lidově jako zádušník.

Tato vytrvalá bylina s částečně plazivými lodyhami se začíná rozrůstat už zkraje března, má malé ledvinovité až srdčité listy a drobné, květům hluchavky podobné fialově modré květy. Už od středověku byl hojně využíván také v kuchyni. Dříve ho lidé uctívali pro jeho magickou moc, chránící před morem a očarováním.


Má širší působení na naše orgány, působí protizánětlivě zejména v trávicím, dýchacím a vyměšovacím ústrojí. Jedná se zpravidla o drobnější, často aromatické rostliny s plazivými, přímými nebo vystoupavými lodyhami a květy rozlišenými na trubkovitý kalich a pyskatou korunu. Přidávali ji do salátů, polévek a omáček jako koření.


Dnes ji lidé přidávají i do sekané, omelet nebo různých pomazánek pro zvýraznění chuti.

Vědecký název této rostliny zní Glechoma hederacea, neboli popenec břečťanovitý. Tato rostlina je často zaměňována s plevelem – a není divu, snese jakékoli podmínky: slunce i stín. Na slunci se jí ale daří mnohem lépe.


Snadno ho najdete podle modrých květů i na vaší. Kořínky jsou jemné, vláknité. Listy jsou srdčité až ledvinovité se zoubkovaným okrajem, chlupaté, zelené, někdy slabě načervenalé. Pyskatý květ má modrofialovou barvu. POPENEC - ZEVNÍ POUŽITÍ.


Odvar k zevnímu použití se připraví z - g sušeného popence ve 3ml vody, vaří se minuty (viz K. Mika). Pomůže při zánětu horních cest dýchacích a při chronickém kašli. Podle starých receptur se tinktura z popence používala i proti ledvinovým kamenům.


Jmenuje se popenec obecný, nebo taky břečťanovitý , což mu myslím vzhledem k jeho nemožnému chování pasuje lépe, latinsky glechoma heredacea a jedná se o. Zároveň s popencem chlupatým jsou to nejčastější dva druhy popence u nás. Popenec má desinfekční a hojivé účinky. Smícháme rovným dílepopenec nať, jitrocel list, podběl květ (event. list), rosnatka.

Popencový čaj se užívá při problémech horních cest dýchacích. Lodyha je lysá nebo pýřitá. Teď mi řekněte upřímně, kdo z vás se v té. Roste mi na zahrádce a krásně kryje zem. Používám ji jen na jaře.


Její výhonky lehce zakořeňují. Již ve středověku byl považován za. Proto se řadí mezi trvalky, které lze použít i do nádob nebo.


Podrobný popis produktu Glechoma hederacea Variegata - popenec břečťanovitý. Informace čerpám ze života, z internetu a pomocníkem je mi kniha Příroda v ČSSR, vydaná v r. Dle nových nařízení EU č. Základní informace o popenci.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky