středa 6. září 2017

Žloutnutí listů maliníku

Listové čepele postupně žloutnou, ale žilnatina zůstává zelená. Později jsou žluté celé listy, kroutí se, mezi žilnatinou hnědnou a předčasně opadávají. Přírůstky dřeva jsou malé, dřevo. Pijeme až 4x denně při průjmu.


Slijeme do termosky a při chřipce a dalších horečnatých onemocněních upíjíme z termosky během celého dne. Petře, děkuji za odpověď. Vedle vyráží už nové výhonky, snad budou nepoškozené.


Nevíte prosím Vás někdo čím by mohlo být způsobeno žloutnutí listů jahodníku, maliníku a ostružiníku? Nejzávažnějším onemocněním maliníku jsou virózy, při kterých listy žloutnou a rostlina je méně produktivní. Chemické prostředky jsou neúčinné, protože viry působí uvnitř buněk rostlin. Tato porucha se nazývá chloróza. Při nedostatku železa mohou listy i takzvaně sklovatět.


Následek: malá plodnost, zasychání plodů, ale i patologické remontování – vyhánění květných větévek v 1. Bio-Algeen S-s přídavkem síranu hořečnatého. Nejlepší je přihrnutí kompostem a nastýlka. Deformace a žloutnutí listů hrušní způsobuje mšice svízelová. Listy mohou být také drážděny slinami larev bejlomorky hrušňové, na okraji jsou pak ztluštělé a křehké, podélně se od okrajů ke středu těsně svinují.


Kdo by nemilovat chutné červené plody maliníku. Jejich chuť je vhodná na pečení, do salátu, zavařenin anebo pro mlsání jen tak. Pokud i vy patříte mezi ty šťastné, co mají maliník na zahrádce a mohou jít tak kdykoliv na „zobání“, měli byste si dát pozor na onemocnění a škůdce tohoto keře. Sušené lístky či sušený kořen ostružiny anebo sušené lístky či sušené plody borůvek jsou rovněž vřele doporučovány při léčbě průjmu. Ostružiny i borůvky jsou také velmi bohaté na taniny.


Letos může být umocněno i nepříznivým průběhem zimy. Pokud nezabralo ledkování (použil jste skutečně ledek vápenatý 1 N?), bude dobré použít jakékoliv listové hnojivo s vysokým obsahem dusíku. My používáme pětiprocentní roztok močoviny.


Listy maliníku se sbírají od května do srpna, kdy jsou svěží a čerstvé. Pokud chtějí lidé maliník sbírat, měli by se zaměřit na listy z nekvetoucích výhonků v prvním roce života maliníku obecného. Působí i na plodnost, jelikož podporuje dozrávání a uvolnění vajíčka, upravuje sliznice. Dokonce se doporučuje pít v posledních měsících těhotenství, stimuluje pohyby hladkého svalstva, a tím urychlí a ulehčí porod. Pokud máte samozavlažovací truhlík, uberte lehce závlahu.


Počásí svádí k tomu více zalévat, ale muškáty nemusí mít takový výpar - vždy před zálivkou kontrolujte vlhkost substrátu a zbytek vody ve dně truhlíku, sledujte plováček, zkotrolujte jestli se. To nemusí znamenat, že je dusíku v přijatelné formě v půdě nedostatek, ale jeho příjem je blokován nějakými stresovými faktory, nejčastěji extrémy v teplotách a vlhkosti. N), někdy až aplikace močoviny na list. Zakrslost maliníku a ostružiníku je nemocí houbovou, projevuje se deformacemi na rostlinách. Keře se zahušťují krátkými jednoletými výhony a působí dojmem čarověníků.


Květní kalichy bývají zduřelé a zvětšené. I tato choroba je šířena živočišnými škůdci – křísy. Jestliže napadené keře neodstraníte, můžete během jediného roku přijít o celou výsadbu. Sviluška má velmi rada okurky.


Sosá listky a ty usychají. Dá se lehce zjistit, poněvadž napadený listek je olemován pavučinkou, pak žloutne a opadá. Okraj listů má opačnou barvu ke středu listů.


Vstřebávání molybdenu se snižuje přímo úměrně se snižováním zásaditosti substrátu (pH). Při nižším pH jak zůstane molybden v půdě a nevstřebává se. U hydroponických systémů je tato hranice na 5.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky