pátek 1. prosince 2017

Jak připravit maso na grilování

Zdeněk Marcín, šéfkuchař z Pražského kulinářského institutu, přináší základní rady, jak připravit kvalitní maso před položením na gril. Jak dobře naložit maso ? A jak připravit domácí grilovací koření? To vše zjistíte v tomto videoreceptu.


Pokud dáte studené maso rovnou na gril, ztuhne. Pořádné domácí burgery ke grilování neodmyslitelně patří. Aby ten váš byl šťavnatý a dobře dochucený a ne jen mleté maso v housce, inspirujte se receptem na burger s fat cat omáčkou. Samozřejmě záleží i na tom, jaké vyberete maso, nejlepší je tučnější přední hovězí. Podívejte se, jak je připravit krok po kroku!


Vepřová krkovička je ideální na grilování. Maso totiž nebude vysušené jako podešev, ale pěkně šťavnaté. Tloušťka masa je ideální kolem cm. Pokud grilujete flákotu hovězího, měl by mít steak dva až tři cm. Na gril se také výtečně hodí kuřecí a rybí maso.


Maso je možné ze začátku zapéct na středu grilu, kde je největší žár, a poté dodělat na okraji. Dále lze grilovat takzvaně nepřímo na ohni. To znamená, že uhlí je na okraji a střed je prázdný, maso se pak umístí do středu a pomalu se griluje. Tento způsob se hodí pro větší kusy masa nebo celou drůbež,“ dodal Radek David.


Maso , žampiony, oloupaná jablka, vypeckované nektarinky a slaninu nakrájíme na stejné kousky a střídavě napichujeme na jehlu. Ze sójové omáčky, červeného vína, oleje, grilovacího koření, kari, zázvoru a česneku připravíme marinádu. Při přípravách na grilování je velmi důležité marinování.


Maso naložíme minimálně tři hodiny před grilováním, avšak čím. Na kg masa se doporučuje hrnek grilovací marinády a maso se do něj snažte naložit vždy den předem (ryby postačí marinovat kratší dobu). Vybrali jsme pro vás nejlepší marinády, na vás již jen je, smíchat všechny ingredience a maso v nich na dostatečné dlouhou dobu – minimálně hodin naložit. Jaké maso si vybrat na grilování Vy, co holdujete vepřovému masu , pro grilování si kupte krkovičku, kotletu či panenku.


Z drůbežího masa se hodí na gril křidýlka, prsíčka a stehýnka. Celé kuře před grilováním na hřbetu rozřízněte nebo rozstřihněte speciálními nůžkami na kuře a položte na gril rozevřené jako knihu. Kuře se tak mnohem lépe a rychleji propeče.


Můžete ho naložit například v limetkovo-zázvorové marinádě. Chcete-li se vyhnout typicky lepkavé kůži upečeného kuřete, nechte ji ošlehat plameny až minut před koncem pečení. Po dalších minutách můžeme maso z grilu sundat a připravit na servírování. Podáváme se zeleninou a pečivem.


Ke krkovici se hodí i různé dresinky, ale nejsou nutné, protože. Poté počítejte s 2–hodinami pečení (podle hmotnosti), kdy se musí maso rovnoměrně otáčet nad grilem, aby se docílilo propečení všech částí. Ke grilování neodmyslitelně patří marinády.


S jejich pomocí vytvoříme ze stejného druhu masa pokrmy různých chutí a vůní. Marinovat se dají i některé druhy zeleniny, k nejoblíbenějším patří lilky a cukety. Vyznačují se tím, že zcela přijmou chuť koření a surovin, ve kterých byly naloženy. Grilovat se dají různé druhy masa a uzenin.


Maso se obvykle před grilováním marinuje, dnes se doporučuje jen asi hodinu až dvě před úpravou. Maso a uzeniny z Amasa koupíte v řeznictvích Naše maso v Dlouhé ulici 3 v Kantýně v ulici Politických vězňů obojí v Praze 1. Pro čtenáře Deníku nabízí Petr Stupka svůj oblíbený způsob, jak si jednoduše připravit šťavnaté steaky z prorostlé krkovice, které nejraději připravuje na terakotové grilovací desce, jejíž jemný žár dokáže maso šetrně propékat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky