pátek 1. prosince 2017

Vrbina penízková

Vrbina penízková je divoce rostoucí plazivá trvalka, která se v posledních letech stala hitem zahrádkářů. Uplatní se v truhlících i na zahradě, kde zdobí šlahouny penízkovitých lístků a žlutých kvítků. Můžete ji přidávat do salátů, polévek, pomazánek, nebo jí dekorovat pokrmy.


Ekologie: Vrbina roste zejména v parcích, zahradách, na vlhkých loukách a polích, lužních lesích a březích vodních toků a rybníků. V nižších polohách se vyskytuje hojně, ve vyšších chybí.

Kvete od května do července. Tato vlhkomilná rostlina se nejlépe hodí k osázení vodních ploch. Její žluté květy se objevují od května do srpna. Na svých plazivých stoncích nese.


Rostlina vytváří plazivé až převislé výhony s malými, kulatými, žlutozelenými listy, jež jsou velmi dekorativní. Lysimachia ciliata, Lysimachia clethroides. Lodyha plazivá, kořenující, nevětvená nebo jen málo.


VRBINA PENÍZKOVÁ - LYSIMACHIA NUMMULARIA.

VLASTNOSTI nenáročná, ale velmi dekorativní rostlina s poléhavými kořenujícími lodyhami, na kterých. Je plazivého vzrůstu s okrouhlými listy. Výborně se jí daří v okolí rybníků a potůčků. Dokáže růst i přímo ve vodě.


Preferují slunné nebo polostinné stanoviště. Půda by měla být vlhká, nevadí ani hůře propustná, s kyselejší reakcí. Pokud má dostatečně vlhkou půdu, toleruje i stanoviště slunečné. Lodyha je ale přímá, vysoká až m, rub listů hustě chlupatý, květy ve vrcholových latách, bažinaté lesy, břehy, vlhké louky.


Roste v pobřežních houštinách a křovištích, na zastíněných lužních vlhkých. Přehledně tříděný atlas běžných i vzácných rostlin, ilustrovaný originálními kresbami malíře Květoslava Híska. Jako bonus hry Pexeso a Uhodni rostlinu. Po vysazování na vlhké místo se tato rostlina rozroste, ale ne příliš.


Nesázejte tutopobřežní rostlinu pod vodu. Patří k cizokrajným vrbinám, které jsou náročnější nežli naše domácí druhy - v zimě mohou vymrzat, potřebují proto ochranu. Je kolem metru vysoká, vlhkomilná, kvete v červenci a srpnu.


Daří se jí v polostínu, krásně vynikne například jako podrost pod vyššími stromy, nebo v trvalkových záhonech.

Vrbina roste ve vlhkých, stinných lesích a křovinách, na mokrých loukách a příkopech, v parkových a zahradních trávnících. Vyžaduje půdy vlhké až mokré, živé, zásadité až neutrální, hlinité. Doporučení: Vodní rostliny sázíme na jaře (březen-duben) nebo během.


Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně. Původní druh naši flory. Má ráda vlhká, stinná stanoviště s půdou kyselou i vápnitou, bohatou na dusík a humus. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Jedná se o vyšlechtěnou odrůdu z L. Poměrně expanzní rychle rostoucí rostlina.


Evropě (v ČR velmi hojně). Na dobrém stanovišti vytváří četné, krásně žluté květy. Nejedná se o typicky vodní rostlinu, ale pod vodou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky