úterý 19. června 2018

Padlí révy vinné

Choroby vinné révy trápí velkopěstitele i nadšence, kteří si hýčkají svůj malý vinohrad pro radost. Padlí révy patří mezi choroby révy vinné. Mezi nejčastější houbové choroby révy vinné patří padlí révy , plíseň šedá, plíseň révová a další, jako je červená skvrnitost révy či červená spála révy vinné. Význav posledních, spíše sušších letech bývá padlí révy hospodářsky nejškodlivějším onemocněním révy.


Uncinula nestor (Schw.) Burr.

Napadá všechny podzemní části. Především na líci listů se objevují řídké bílé pavučinové povlaky, které pokryjí celou čepel a list kadeřaví. Výskyt padlí každoročně kolísá v závislosti na průběhu počasí.


Pěstování a vedení vinné révy je pro mnohé zahrádkáře opravdovou vášní. Révu lze ji vysadit, stejně jako chmel, u některých zahradních staveb nebo si můžete založit přímo malý vinohra kde se rostliny pnou po drátu napnutém mezi dvěma dřevěnými kůly. K rozvoji této choroby je nutné, aby během hodin spadlo alespoň mm srážek a teplota byla okolo °C.


Peronospora vytváří tzv.

Při teplotách nad °C se perenospoře už nedaří. Všeobecně jsou odrůdy evropské révy vinné proti padlí podstatně náchylnější než druhy amerických rév. Révy při stěnách (špalírové) a skleníkové napadá padlí zvlášť silně a je pro ně chorobou namnoze nebezpečnější než peronospora.


Hlavní plodní forma, vřecková (kleistokarpie), byla zjištěna až v r. Francii, u nás teprve v posledních desetiletích. Proti padlí révovému doporučujeme postřik Karathane. Mezi škůdce na révě vinné patří: vlnovník révový, sviluška ovocná, obaleči, mšička révokaz, píďalka, různorožec trnkový, háďátka révy vinné. Nejvýznamnější škůdce révy je obaleč. Několik drobných preventivních opatření a pár ošetření biologickými přípravky tento problém většinou snadno vyřeší i na vaší zahradě či vinici.


Plíseň révy vinné U plísně révy vinné ( peronospora ) je nejvhodnější ochranou pěstování rezistentních (interspecifických) odrůd. Důležitou prevencí jsou i agrotechnická opatření, jako vedení, řez , čištění kmínků, podlom , vylamování zálistků, zastrkování letorostů, odlistění zóny hroznů, osečkování letorostů a regulaci násady hroznů. Nečastěji se vyskytuje v průběhu července. Na letorostech, listech, květenstvích a hroznech se tvoří bělavé moučnaté povlaky podhoubí parazitické houby. Během několika let se padlí rozšířilo po celé Evropě a nevyhnulo se ani českým a moravským vinařským oblastem.


S touto chorobou a jejími následky ve vinohradech bojují vinaři dodnes.

K jeho výskytu velmi přispívají nestabilní pěstební podmínky, tedy častá. Dotaz Dobrý den, konečně jsem objevil fotky vinné révy z období dozrávání hroznů. Plasmopara viticola (Berk. et.


Curt.) Berl. Skvrny od středu zasychají a postupně se rozšiřují. Tím si vlastně peronosporu na vinici nejen z roku do roku udržujeme, ale skutečně pěstujeme. Zimu přežívá na réví, teploty nižší jak -°C spóry poškozují. Pro potlačení výskytu je vhodný jarní postřik sirnatými přípravky.


Podhoubí přezimuje v pupenech. Odolnost k plísni révy je velmi dobrá, k padlí révy je velmi dobrá až dobrá, k šedé hnilobě hroznů dobrá. CABERNET CORTIS má velmi dobrou schopnost zvyšování cukernatosti během zrání hroznů , dosahuje pravidelně cukernatosti pozdního sběru.


Obecně je tato ochrana proti padlí nejefektivnější, může se použít také postřik. Plíseň révy se projevuje na listech světlezelenými až žlutozelenými skvrnami či drobnými skvrnkami okolo nervatury listu. Slunce má vinná réva poměrně dost, strana je otočená k jihu a západu.


Bobule často chybí, jsou scvrklé a popraskané. První dva roky rodila pěkně. Další tři však dopadly dle fotografie. Mezi běžné škůdce révy vinné patří padlí révové, proti čemuž v dnešní době existuje mnoho přípravků, ať již preventivních, či pro akutní použití.


Návod pro sázení je majitelem přikládán do balíku. Rozhodně se nevyplácí nemoci vinné révy podcenit. A nejde přitom jen o pravidelnou prohlídku viničky, ale o to, mít preventivní zákroky zapsané v kalendáři, protože když se příznaky objeví, může už být pozdě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky