středa 10. října 2018

Ekologický postřik na rajčata

This feature is not available right now. Pěstitelé rajčat stojí na prahu nové éry, v níž bude obtížnější než kdykoli v minulosti vypěstovat rajčata. Důvodem je migrace nových ras plísně.


Zejména ale nesmíte zapomenout na oporu a zaštipování pažních výrostků. Neváhejte předejděte plísni s našimi přípravky a věřte, že budete naprosto spokojeni. U nás naleznete přípravky za skvělé ceny a to již od Kč. Jak předejít nebo zastavit plíseň na rajčatech?


Rajčata - plíseň bramborová na rajčatech. Zde pomůže postřik vápenným hnojivem na list. Pokud vysazujeme rajčata na slepičince nebo hnojíme zkvašenými slepičinci, hniloba špiček plodů se jistě neobjeví. Na pěstování rajčat jsou vhodné chráněné záhony s co nejdelším slunečním svitem, optimálně na jižní straně domu pod přesahem střechy, kde jsou chráněna před deštěm.


Při zalévání nikdy nenamáčíme listy a stonky rostlin. Na svilušku, ale i na třásněnku lze použít přípravek Verimec EC s krátkou ochrannou lhůtou dny. Sviluška je drobný roztoč, který vysává listy, postupně i plody a tvoří na spodu listu pavučinky. Miluje horko a sucho a právě v letních horkých dnech je ve skleníku ideální prostředí pro jejich množení.


Pokud je vaše domácnost aspoň zčásti kuřácká, nevyhazujte cigaretové nedopalky do koše. Postřik zopakovat za – dnů. Vyrobte si jednoduchý postřik tak, že ve vodě vyvaříte vajgly. Jinač postřik se aplikuje na celou rostlinu.


Nezapomeňte použít smáčedlo (pár kapek jaru). Rajčatový postřik proti mšicím - příprava: Listy rajčat obsahují alkaloidy, které účinně hubí hmyz, mšice nevyjímaje. Ráno sceďte a postíkejte mšice rozprašovačem. Je možné přidat trochu mýdla. Vím, že koncentrace na rajčata při postřiku na list a plody musí být velice.


Kdy je nejlépe začít s postřikem proti plísni na okurkách a rajčatech. Jaký připravek k ochraně najlépe použít. Vždy důsledně a hned zlikvidujeme obaly od všech kupovaných rajčat a nikdy je nebudeme používat k pěstování.


Ach jo, tak krásně se z nich dělaly skleníčky pro výsevy… Pokud bychom to přece jen chtěli risknout, obaly musíme důkladně vydesinfikovat. Používáte postřik na rajčata ? Loni jsme na nich měly plíseň, nevím jestli teď už není lepší se na to vykašlat a nechat to být. Mám dojem, že když postříkám rajčata chemií, že se tím popře význam domácího pěstování.


Jsem v pěstování amatér, tak se kdyžtak omlouvám za hloupý dotaz. Protože zabírá jen na živé jedince, a nikoli na vajíčka, přičemž živé molice mají třídenní dobu líhnutí. Někdo také radí vystříkat postižená místa horkou vodou pod silným proudem nebo smíchat vodu s octem, jarem a olejem a touto směsí pak rostliny pečlivě a dostatečně postříkat.


Na všech nadzemních částech vznikají nejprve šedozelené vodnaté skvrny, které se rychle rozrůstají a postupně hnědnou. Na listech jsou nejčastěji lokalizovány na jejich okrajích a ze spodní strany jejich okrajů se za vlhkého počasí nebo ráno vyskytuje bělavý porost houby. Skvrny postupně zasychají a během krátké doby usychají celé listy.


V posledních letech se stále častěji objevují i hnědé skvrny na stoncích nebo na stopkách plodů nebo květů. Na první pohled lze sice poznat, že není vše v pořádku, nicméně málokdy umíme rozeznat, co je příčinou, a jaký tedy nasadit postup pro uzdravení rostliny. Kromě napadení škůdci ohrožují rajčata choroby virové, bakteriální i houbovité.


Na plodech vzniknou nejdříve malé šedozelené skvrny, které také postupně hnědnou a mají vrásčitý povrch, ale zůstávají pevné. Pokud jsou plody již napadené, pak k rozvoji choroby dochází i po sklizni při skladování rajčat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky