Některá dýňová jadérka se i solí či praží, ale tyto již nejsou tolik zdravotně pozitivní, jako ty syrové. Představujeme vám zajímavé odrůdy dýní, jaké pěstujeme na naší zahradě a povíme vám nejméně důvodů, proč je dobré dýně (patizony, cukety a jiné tykve) pěst. Semínka dýně Hokaido jsou v první řadě kvalitním osivem.
Houževnaté semínko v sobě skrývá velmi chutné jádro , které je plné tělu prospívajících látek. Nasušená dýňová semena lze tvořivě využít jako vzhlednou přírodninu při zhotovování adventních a vánočních aranží. Dále dýňová semínka příznivě ovlivňují trávicí trakt, povzbuzují krevní oběh a působí blahodárně při výskytu některých druhů ekzémů.
Dýně a jejich příbuzné kamarádky pěstujeme na zahradě každým rokem a pokaždé nás potěší svými krásnými, velkými a chutnými plody. Semínka smícháme s olejem nebo s máslem a rozložíme na plech vyložený papírem na pečení. Takto připravená dýňová semínka dáme na až minut do trouby a po každých minutách je promícháme.
Mohlo by se zdát trochu nepatřičné tahat na samém počátku jara na světlo boží téma tak typicky podzimní, jako jsou dýně. Všechno má přece svůj čas. Miluji dýně a cokoli z nich.
Letos jsem měla plnou zahradu dýní. Nemusela jsem sekat ani trávu jelikož tam byly jen dýně hokaido a máslové. Též jsem měla dýně na okrasu a vnoučatům pomohly ve skautě k vyřezávání.
Prostě kdybych je letos prodávala asi bych vydělala,ale já je rozdávala a byla jsem ráda ,že lidem chutnají. Podzim je období nejen barevného listí, ale i dýní. Věděli jste, že dýňová semínka dobře čistí střevo a vyhání parazity?
A že dýňový olej podporuje cévy a sn. Většina bio dýňových semínek na českém trhu pochází z Číny, a tak máme radost, že Vám. Dýni dále zpracujeme podle svých potřeb. Semena pod tekoucí vodou. Dýně hokaido se hodí například na gril nebo do polévky.
Muškátová dýně – může vyrůst až do hmotnosti kilo. Má tmavězelenou barvu a sytěoranžovou dužinu. Máslová dýně – má šedou až nažloutlou slupku, oranžovou dužinu a tvar hrušky. Chutí připomíná lískové oříšky.
Měkká dužina s vlákny se do pokrmů nepřidává. Semínka z dýně vyjměte a očistěte je od většiny dužniny. Dýňová semínka můžeme usušit a opražená použít na další vaření nebo jako ozdobu dýňového pokrmu. Pak je rozložte na tác a dejte schnout.
Až budou dokonale proschlá, promněte je mezi prsty, abyste z nich odstranili jemné průhledné slupičky a by zůstaly jen semínka v zelených slupkách (případně v tuhém bílém obalu – semínka z běžných dýní jsou vynikající pražená). Před použitím dýně Hokaido do pokrmů je třeba odstranit semínka a vlákna, slupka při vaření nevadí, neboť krásně změkne.
Při konzumaci pokrmů z dýně Hokaido oceníme především jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť, nesmí se ovšem převařit. Protože nejsou semínka strojově protříděna, naleznete v sáčku i několik polámaných semínek. Doufáme, že Vás to neodradí.
Jedná se o jednu z nejstarších kulturních plodin pěstovaných člověkem. Podzimní období patří chutným a zdravým dýním. Chystáte se na dýňovou polévku či jiný pokrm z dýně ? Pokud ano, určitě nevyhazujte její semínka. Dýni hokaido můžete vypěstovat jak z malých sazenic, které pořídíte například na trhu, nebo také ze semínek. V míse promíchejte lžíce krupicového cukru s ostatním kořením.
Dýně – lze si vybírat z desítek druhů a všechny jsou jedlé. Na světě existují desítky druhů dýní. Fazole jsou vděčnou surovinou, která se dá v kuchyni využít na.
Jak a které druhy fazolí pěstovat.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.