úterý 9. srpna 2016

Hryzec na zahradě

Hryzec je hlodavec, co patří do čeledi myšovitých. Na pasti ale nesahejte holýma rukama, hryzec by z nich mohl ucítit váš pach a vůbec se k nim nepřiblížit. Pomáhá, když v rukou nejprve promnete trochu zeminy.


Na zahradě totiž udělá více škody než užitku. Když na zahradě začne řádit hryzec , je to pohroma. Když se přemnoží a táhnou z polí do zahra činí hraboši zahrádkářům velké starosti.

Ještě větší pohromou jsou hryzci , kteří ničí kořeny. Je to příbuzný všem hlodavcům (Rodentia) a chutnají mu dužnaté kořeny, hlízy a bulvy naší zahrady. Hryzec a hraboš patří krom slimáků a mravenců mezi největší škůdce na zahradě. Zejména škodí tím, že hloubí podzemní chodbičky a doupata, takže dochází k uschnutí kořenů rostlin.


Hryzec vodní patří mezi nejvážnější škůdce na zahradě. Na první pohled milé, nevinné zvířátko, které ale umí způsobit velké škody. Hryzec patří mezi nejvážnější škůdce na zahradě.


TIP: Jak na krtka na zahradě ? Na rozdíl od rodinně založeného hraboše žije mimo období páření samotářsky.

Vytváří chodbičky dlouhé několik desítek metrů. Jeho tělo je zavalité a dlouhé asi centimetrů. Ocas dosahuje délky okolo deseti centimetrů.


Na trhu existuje řada prostředků, jimiž lze hryzce vyhnat či vyhubit. Ze zkušeností zahrádkářů vyplývá, že se při snahách zbavit se ho nelze spoléhat na. Názory na to, jak jej vyhnat, se různí - a. Daří se mu na vlhčích místech, kde si buduje spletité systémy nor se zásobárnami.


Podívejte se na naše tipy, jak na hryzce v zahradě. Na stredne velky pozemek si rovnou kupte baleni Rodexu (patron) a pocitejte s tim, ze vam prace zabere cele odpoledne. Musíte brát ohled třeba na to, když vám na zahradě pobíhají malé děti. Měli byste také kontrolovat, zda otrávený hryzec neleží někde, kde by ho mohla sežrat vaše kočka.


Hryzec na zahradě dokáže způsobit opravdovou pohromu. Ožírá kořeny a spolehlivě zničí i mladší keře a stromky. Přespávat i rozmnožovat se mohou v kompostu, který je ponechán v klidu bez přehazování několik let.


Trápí vás hryzci na zahradě ? Mnoha zahrádkářům či sadařům znepříjemňuje dlouhodobě život hryzec vodní. Máme na zahradě Indické běžce od loňslého léta, viděla jsem je v Německu, řešili s nimi problém se slimáky. Ted mame na obzoru dalsi problem a tim je kralik, ale zatim to vypada, ze plasic pusobi i na nej a nic si nedovolil, vzdy jen pres pozemek probehne.

Nepropadejte zoufalstvi! Zde je schopen vyhrabat si rozsáhlé tunely , a s chutí požírá kořeny zeleniny i ovocných stromů. Hryzec bývá pohromou na zahradách, v sadech i na polích. Pokud máte podezření, že se vám zabydlela na zahradě nevítaná návštěva, která vám ničí úrodu, s největší pravděpodobností to bude právě hryzec. Jak poznáte, že jde právě o hryzce, a jak se ho zbavit?


Poškodí v podstatě vše, zaměří se na kořeny bylin, stromů a keřů, vše co bude vyčnívat nad zemí, sežere. Při snaze zbavit se ho, musíte být obrněni neuvěřitelnou trpělivostí. Nelze spoléhat na jednu metodu, ale je třeba jich vyzkoušet více. Hlavně to nesmíte vzdát. Ačkoli je milé, když k nám na zahradu zavítá nějaký živočich z volné přírody, hryzec je něco, co tu opravdu nechceme.


Pes rád hrabe, a tak může ulovit i hryzce. Hryzci ničí kořeny rostlin. To však lze tolerovat jen tam, kde zahradu moc neponičí. Budujte hnízdiště (budky) pro dravé ptáky, ať už pro ty denní nebo noční.


Zkuste proto na zahradě instalovat různé typy domácích odpuzovačů, jako jsou například PET lahve nebo větrníky. Na hryzce taktéž dobře platí vykuřování pomocí dýmovnice. Z dalších propracovanějších nástrah, které lze použít na hryzce, představuje například gelová nástraha, která se nanáší do chodbičky.


Na tyto nádoby získal pan Štefan Osvědčení o zápisu užitného vzoru. Jako aplikační nádoba dobře poslouží úplně obyčejná zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem. Velikost sklenice se zvolí podle toho, jaké hlodavce chceme likvidovat.


Především dokáže zničit cokoli, co na zahradě pěstujete. S chutí totiž ohryzává to, co v zemi najde: třeba kořenovou zeleninu, ale i kořeny stromů, čímž dokáže stromy zcela zahubit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky