pátek 19. srpna 2016

Lilie zlatohlavá

Roste prakticky v celé Evropě a také ve většině mírného pásu Asie. Kořeny, které vyrůstají na spodní straně cibule, stahují přezimovací orgán hlouběji do země. Miloš Krump: Lilium martagon ( lilie zlatohlavá ) nebo též lilie zlatohlávek je statná, trsnatá ze stonku kořenící lilie z čeledi Liliaceae s tuhými. Listy jsou kopinaté až vejčité, ve střední části lodyhy vyrůstají v přeslenech, jinak střídavě.


Zajímavosti ze světa rostlin. Lilie cibulkonosná - garten. Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Květy různých druhů a odrůd lilií mohou rozkvétat od května až do října.


Běžnější je lilie zlatohlavá (Lilium martagon), která roste místy celkem hojně v listnatých lesích, místy i na druhově bohatých loukách. Spíše mimo les od pahorkatin po hory roste lilie cibulkonosná ( Lilium bulbiferum ), která patří mezi silně ohrožené druhy C2. Nedaleko vesnice Hlubočky Dukla(km od Olomouce) Se nachází stanoviště s početnou populací těchto krásných rostlin. Kolem potoka jích roste nejméně 1kusů. Dorůstá výšky až 1cm.


Díky výrazné barvě je vhodná pro zpestření květinových záhonů. Na rozdíl od jiných druhů se vyznačuje množstvím menších květů. Jedná se o botanické druhy, jejichž p. Vytrvalá, cibulovitá rostlina.


Z cibule roste až 1m vysoká, přímá, oblá červená lodyha. Listy má téměř přisedlé a sestavené do přeslenů po 3-8. V ČR rostou přirozeně druhy. Netroufal bych si tvrdit, že název lilie zlatohlavá je oficiální.


V některé literatuře se uvádí to, v některé zas to. V době květu vypadá dosti exoticky a vypadá, jako by do našich lesů ani nepatřila. Barva květů je načervenalá, spíše až do fialova s tmavými skvrnami, což je dobře patrné na fotografiích.


Lodyha je přímá, s načervenalým odstínem. Listy jsou podlouhle vejčité, prostřední v přeslenu po pěti až osmi, nejhornější a nejspodnější střídavé. Květy v řídkém hroznu, nicí, jednotlivé okvětní lístky nazpět ohnuté, načervenalé, skvrnité. Plodem je tupá šestihranná tobolka.


Zlatohlavé odrůdy se vyznačují větším množstvím drobnějších květů, takže vhodně doplňují květinové záhony. Jemná, velmi intenzivně zbarvená a vonící cibulovina se pěstuje také v zahradách. Jak pěstovat lilie z cibulek? Rostlina preferuje dobře propustnou půdu a bohatou na živiny.


Cibulky Lilií se sází na podzim - od září až do prvních mrazíků. Výběrové cibuloviny přímo z plantáží holandských farmářů nabízí za skvělé ceny Narcisy. Do čeledi liliovitých řadíme i křivatec luční a žlutý (Gagea pratensis, Gagea lutea), ale i například vraní oko čtyřlisté ( Paris quadrifolia) a další druhy, které se většinou liliím ani nepodobají. Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos.


Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen. Sie sind nicht angemeldet. Pěstování lilie bělostné a lilie zlatohlavé V našich zahradách zdomácněla lilie zlatohlavá , která spolu s lilií bělostnou roste v půdách neutrálních i mírně zásaditých a vyžaduje přítomnost vápníku v půdě.


Vytváří krásné drobné zlatožluté květy, kterých je větší množství. Kvete v průběhu června a. Odrůda je mrazuvzdorná a je vhodná k řezu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky