pátek 10. srpna 2018

Kamenná zídka

Kamenná zeď je blok používaný pro okrasné účely (jako například pro zahrady) a je to alternativa plotu. Jsou dva typy: kamenná zeď a kamenná zeď porostlá mechem. Mají podobné vlastnosti jako plot, jsou m vysoké. Kamenná zídka – stavba na sucho Kámen je jeden z nejkrásnějších doplňků zahrady.


V místech, kde terén netvoří rovinu, se přímo nabízí využití kamene ke stavbě zídky.

Pokud jsme vás zaujali či inspirovali, ozvěte se. Rádi si vyslechneme Vaše představy a pomůžeme Vám je uskutečnit. Zídka může rozdělovat zahradu na odpočinkovou a užitkovou část, může oddělovat parkovací místo od zbytku zahrady, může mít jen čistě dekorativní efekt nebo může v rohu zahrady vytvářet příjemné relaxační místo. Kamenná dlažba z travertinu má ideální vodivost tepla, proto je nejlepší volbou pro podlahové topení. Další výjimečný materiál ideální coby dlažba na terasu je indický pískovec, který je hojně využíván jako velkoformátová dlažba.


Wall Ardesia je přírodní kámen vyrobený z břidlice a předchystán tak, aby stavba kamenné zdi byla rychlá a snadná. Zkrátka, málokterá vaše stavba vydrží tolik, co suchá kamenná zídka. Kolik kamene budete potřebovat?

Postavit zídku je poměrně jednoduché, ovšem je třeba dodržet správný postup. Zídka z velkých kamenů nepravidelných tvarů působí stabilním dojmem Poměrně jednoduchou a levnou variantou opěrné zídky je stavba z betonových tvarovek (svahovek). Ty jsou určeny ke stavbě šikmé opěrné zídky a po umístění do terénu se nechají zarůst vegetací.


Zděná kamenná zídka v zahradě u rodinného domu Opěrná a zároveň okrasná zděná zídka na pozemku u rodinného domu. Také předěl od plotu se sousedním pozemkem v místě parkovacího stání. Využívá se zejména jako okrasný prvek – kaskádové zahrady, skalky atd. Suchá zídka je postavena jen z kamenů, bez malty či jiného pojiva a při troše šikovnosti ji zvládne vybudovat každý.


Logicky by se zdálo, že jen vynásobíme rozměry budoucí zídky, nezapomeneme na základy v zemi a máme objem kamene, který si potřebujeme pořídit. Zídka zahradě dodá na vkusném vzhledu a stane se jejím nosným prvkem. Kamenná zeď, která se staví na sucho, je vytvořena z plochých kamenů bez použití jakéhokoli pojiva.


Spáry mezi kameny mohou být vyplněny zeminou, do které se poté dají zasadit rostliny. Opěrná zídka jako dekorativní i užitý prvek v zahradě Opěrná kamenná … Zajímá mě to. Labský pískovec je vskutku univerzální stavební materiál s obrovským… Zajímá mě to.


Tenké desky jsou vhodné jako kamenná dlažba či obkladový kámen. Silnější kameny se používají na kamenné zídky, kamenné ploty a přizdívky fasád. Přirozenost a absolutní nepravidelnost přírodního kamene tvoří v celé ploše kamenné dlažby, obkladu, fasády, plotu či zídky harmonický celek.

Zídka na obrázku je postavená nasucho, to znamená, že kameny jsou na sobě naskládány bez použití pojiva. Aby byla stabilní, musí být půda pod jejími základy pevná a jednotlivé kameny do sebe dobře zapadat. Zídka bude vypadat přirozeně, vyberete-li kameny takové, jaké se vyskytují v okolí. Zdění kamenů na sucho zvládne i laik a výsledek přetrvá po generace. Nejprve oči vybíraly ty správné kameny a pak je šikovné ruce jeden po druhém skládaly.


Pro pozdější práce bylo třeba odborníka. Kamarád má totiž potřebné vybavení – kamenický pryskáč, to jest sekáč se speciálně upraveným ostřím, na snadnější formátování kamene. Není nic krásnějšího, než když se taková kamenná zídka obleče do šatu z popínavých rostlin nebo převislých skalniček, případně zelených mechů nebo zajímavé spleti kořenů a připraví nám nečekaně krásnou podívanou. Zídka je postavená z ručně opracovaných kusů Labského pískovce, které jsou k sobě napasovány tzv.


Tato tradiční kamenická technika je velmi náročná, nicméně výsledek vždy stojí za to. Kanadská skalka nebo zahradničení v zóně tak by se také mohl jmenovat dnešní příspěvek. Bude o suchých zídkách v rovině na zahradě nacházející.


Budte vítáni ti, kteří jste se proklikali až sem. V této kapitole se vyjádřím k problematice kamenných zdí. Rozděluji je na suché zdi bez pojiva anebo.


Suchá zídka má i funkci protierozní, braní splachování půdy na svažitých pozemcích. Právě pro tyto funkce, které mají pozitivní vliv na životní prostředí okolo nás, patří suché zídky mezi nejzákladnější prvky přírodní zahrady.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky