čtvrtek 11. října 2018

Fialová mrkev

Mrkev dračí je netradiční odrůda mrkve, která se vyznačuje fialovou barvou kořene. Dužina uvnitř je krásně oranžová, čímž vytváří zajímavý kontrast a dodá tak atraktivní vzhled připravovaným pokrmům. Jistě oceníte i její chuť, která je neobyčejně sladká. Fialová mrkev je nejen výživná, ale velmi snadno ji přidáte do vašeho jídelníčku.


Lze ji používat jako mrkev klasickou.

Může být součástí zeleninových salátů, lze ji péci nebo vařit, můžete ji přidat do pomazánek nebo pečiva, lze ji konzumovat syrovou, může být součástí smoothie, lze ji přidat do polévek nebo pod maso. Dobře vypadající a ještě lépe chutnající odrůda mrkve potěší každého zahrádkáře. Výsev probíhá po posledních mrazech stejně jako u běžné. Mrkev Purple Haze je zajímavá netradiční odrůda díky barvě svých kořenů, oblíbená především v Asii.


Zkuste si vypěstovat netradiční mrkev fialové barvy. Proto vytváří zajímavý kontrast barev v. Mrkev se rozlišuje podle druhu, období výsevu, barvy a také podle tvaru kořene - vždy se ale konzumuje kořenová část.

Mrkev obecná se rozděluje na dva základní druhy. Mrkev můžeme rozdělit na dva základní druhy -mrkev obecná pravá (což je původní nešlechtěná forma s bílým kořenem) a mrkev obecná setá (sem patří všechny dnes pěstované odrůdy mrkve). Zřejmě souhlasíte s tím, že oranžová mrkev je nejrozšířenější. Obsahuje vysoké množství betakarotenu.


Traduje se, že oranžová odrůda má původ v Nizozemsku, kde se začala pěstovat během sedmnáctého století a odkud se potom rozšířila do všech koutů světa. Pokud se řekne mrkev , většina z nás si představí oranžovou plodinu. Málokdo však ví, že existuje i odrůda, která má fialovou barvu.


Recept: Nařežeme dlouhé kusy fialové mrkev, červené mrkve a ředkviček, trochu rajčat a klidně i zbytek vařených brambor a smícháme v misce. Kromě toho, že je velmi příznivý vliv na kardiovaskulární systém člověka a posiluje její imunitu. Věrohodnost této báchorky se nedá ověřit, protože už roky předtím se objevovala kořenovka pod pojmem ohnivá.


Pro královský stůl ale byla příliš obyčejná, a tak jí šlechtici a monarchové opovrhovali. Tyto mrkve bývají využívány k dekorativním účelům i přípravě nejrůznějších druhů salátů a dalších pokrmů. Mrkev je jednou z nejběžnější zeleniny u nás.


Odmalička je součástí našich jídelníčků, protože je přece zdravá, takže ji polykáme téměř. Jde o původní nešlechtěnou odrůdu mrkve. Velmi zdravá, bohatá na vitamín A.

Příjemné zpestření salátových mís. Balení obsahuje semen. Fialová mrkva - je to prirodzená odroda mrkvy (pôvodnou farbou mrkvy bola práve fialová!), jej jadro je klasicky oranžové ale ďalšie vrstvy sú už zaujímavo fialovej farby. Vďaka iným pigmentom sobsahujú fialové mrkvy antioxidanty. Od původní plané mrkve se liší zejména mohutností kořene.


Barva kořene může být bílá, žlutá, oranžová, červená, nachová, fialová i vícebarevná (např. zvenku fialová, vevnitř oranžová nebo bílá). Ingredience 150g hovězího masa cibule kulatá bílá ředkev 100g mrkve 40g fialové mrkve 40g petržele lžička lahůdkové maďarské papriky Grešík sůl. Z pohledu botaniky fialová mrkev patří do stejného poddruhu jako známá mrkev (Daucus carota subsp. sativus) a je dvouletá bylinná rostlina s mohutným kořenem a charakteristickými perličkovými listy. Venku se liší pouze ve fialové barvě kořene. Předpokládá se, že to byla tato karotka, která byla pěstována před několika tisíci lety.


Biotta Mrkev fialová je bio-šťáva vylisovaná z čerstvé fialové mrkve s vysokým obsahem antokyaninu. Má příznivé účinky na vysoký krevní tlak. Velké oblibě se těší v Asii, v našich podmínkách není zatím tolik rozšířena.


Prodáváme široký sortiment semen zeleniny, trvalek i letniček. Také dodáváme semena bylinek a léčivých rostlin. Máme pro vás ty nejpříznivější ceny. Fialová mrkva má zvyčajne tradičné oranžové jadro a ich pigment je bohatší na vitamín A pôsobí preventívne na srdcové choroby. Zdravšia aj chutnejšia Červená mrkva je bohatá na lykopén a beta-karotén pigment.


Odrůdy se dělí do několika zákla.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky