pondělí 27. července 2015

Vlčí bob pěstování

Lupina ( vlčí bob ) je okrasná trvalka, květy mohou být v několika barvách, nejčastěji v modré a růžové. Rostlina, především semena, je však jedovatá. Některé zdroje uvádí, že pěstování vlčího bobu je náročné. Ve skutečnosti je tomu však jinak, pokud vlčí bob zasadíte na správné místo, zas tolik.


Existuje na 2druhů vlčích bobů, které lze členit na jednoletky a trvalky.

Liší se od sebe dobou kvetení. Letničky zpravidla vykvétají, kdy trvalky. Vlčí boby neboli lupiny patří do čeledi bobovitých (Fabaceae). Jednotlivé druhy pocházejí především ze Severní Ameriky a Středomoří.


Vlčí bob je trvalkou původně pocházející z oblasti Severní Ameriky. Podél lesních cest, na lesních stráních, ale i na zahrádkách počátkem léta vykvétá lupina, vlčí bob mnoholistý. Pochází ze Severní Ameriky, pěstuje.


Vlčí bob mnoholistý se hojně vyséval i za účelem zpevňování náspů silnic a železnic.

Do lesních kultur se zas dostával často díky myslivcům jako krmivo pro zvěř. V každém případě preferuje půdy kyselé až neutrální , s minimálním obsahem vápníku. Oblíbená trvalka vlčí bob. Vlčí bob rozmnožujeme zjara (v teplých dnech i na podzim) semeny nebo stonkovými řízky vysazenými na slunné stanoviště do dobře propustné půdy, v níž se mohou vyvíjet její dlouhé kořeny. Vlčí bob má rád slunné, chráněné stanoviště s výživnou vlhčí půdou bez vápníku.


Množit je lze i řízkováním, ale v domácích podmínkách je to obtížné. Plody jsou pukavé lusky, semena elipsoidní až téměř kulovitá, mírně zploštělá, světle hnědá, s tmavými skvrnami. Pěstování : Nenáročná trvalka, vyžaduje slunné až polostinné stanoviště a vlhčí propustnou půdu.


Lupina bílá - Lupinus albus - prodej semen Lupina bílá neboli vlčí bob původně pochází ze Severní Ameriky, odkud se postupně rozšířila do Evropy. V minulosti rostly téměř v každé venkovské zahradě, kde poutaly pozornost impozantními hroznovitými květenstvími. Registrujte se a poté požádejte o aktivaci vašeho účtu na.


Dosahuje výšky kolem jednoho metru, na zahradě je jen stěží přehlédnutelná. Jak pěstovat vlčí bob ze semen? Původem je ze Severní Ameriky, v ČR velmi často zplaňuje.


This video is unavailable. Vlčí bôb sa hodí aj na veľké plochy záhonov a na ťažko udržiavateľné svahy. Vytváří vyrázné květy nahloučené v dlouhém hroznu.

Je vhodný na záhony a do trvalkových kompozic a také k řezu. Obohacuje půdu o důležitý dusík. Vlčí bob na zelené krmení je pěstován jako letní meziplodina nebo jako strnisková meziplodina. V osevních postupech ho může zařazovat po ozimém žitu, případně po ozimé řepce na zelené hnojení. Méně vhodné je pěstování po mezipl.


Význam a složení zrna: Lupina se využívá převážně jako krmivo pro hospodářská zvířata. Vlčí bob (Lupinus), nebo také lupina, je názvem rodu rostlin z čeledi bobovitých (motýlokvětých, luštinatých). Díky tomu nachází uplatnění jako dekorativní rostlina.


Lupina však neohromuje jenom svoji krásou, ale také nebezpečným složením se silně jedovatými alkaloidy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky