pátek 24. července 2015

Rozmnožování klíšťat

Z nymf se vyvine jen klíšťat. Vylezou až do výše metru i více, z křoví pak odpadávají na vysokou zvěř či člověka. Několik přisátých klíšťat. Aktivita klíšťat roste a onemocnění přibývá. Relativně mírné zimy, kdy teploty pod bod mrazu klesnou jen na pár dní, a vlhké jaro a podzim vytváří optimální podmínky pro rozmnožování a aktivitu klíšťat.


Nymfy klíšťat Nymfy napité Po načerpání energie (potravy) nymfa opět odpadá a prochází konečnou metamorfózou na dospělého jedince (imágo), samici nebo samce, schopného reprodukce. A právě počasí v největší míře výskyt a rozmnožování klíšťat ovlivňuje. Pokud by nastaly tropické dny, jako tomu bylo loni v létě, aktivita i množství klíšťat ve volné přírodě výrazně poklesnou. Letošní rok je podle odborníků mimořádně příznivý pro výskyt klíšťat.


Doposud panovaly ideální teploty a dostatečná vlhkost. Flumethrin navíc způsobuje neplodnost samiček klíšťat , takže snižuje zamoření prostředí klíšťaty. Protože trvá přibližně hodin, než se účinné látky rozptýlí po celém těle psa, je velmi důležité nechávat obojek na psovi stále - dokonce i při koupání! Rozmnožování probíhá na hostiteli i mimo něj. TK to řekl Jan Erhart z českobudějovického Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR.


Početnost klíšťat i její změny se velmi těžko zjišťují, ve hře je totiž mnoho faktorů. Je to vhodnost prostředí, poměrně skrytý život v trávě a při povrchu půdy a velký počet hostitelů. Přední část těla je bez tykadel a kusadel, naopak je opatřena dvěma klepítky (chelicerami) a párem makadel (pedipalp), což svědčí o jejich příslušnosti do podkmene klepítkatců (Chelicerata). Pohyb klíšťat na delší vzdálenosti je vázán na pohyb hostitelů, na kterých klíšťata sají. Takže jedním ze způsobů, jak omezit na zahradě výskyt klíšťat, je omezit vstup hostitelů tj.


Ale stále se na zahradu mohou dostat klíšťata s ptáky. Klíšťata by mohli na zahradu nosit případně i psi nebo kočky. Pomocí klíšťat rodu Ixodes je přenášena jak na člověka tak i na psy. Původcem onemocnění je bakterie Borelia burgdorferi, kterou je infikováno - klíšťat v Evropě. Lovečtí psi jsou často napadeni velkým množstvím klíšťat, proto riziko infekce Boreliemi je poměrně velké.


A vajíčka klíšťat, ze kterých se líhnou larvy, jsou obalena speciálním voskovým povlakem zabraňujícím vyschnutí. Postará se o to zvláštní orgán, který se nachází pouze u klíštěcích samiček. Přírodní a klimatické podmínky v naší zemi vytvářejí velmi vhodné zázemí k přežívání a rozmnožování klíšťat , zvláště v některých oblastech. Právě Plzeňský kraj patří mezi ohrožené oblasti, kde je výskyt klíšťat poměrně vysoký.


Základní očkování proti klíšťové encefalitidě lze uskutečnit nejen v jednom roce, ale je možné jej rozložit až. Nejvíce klíšťat žije v listnatých lesích s hustým podrostem. Tam,v bylinném patře nízko u země, většinou čekají na své hostitele.


Pouze v horách, ve výšce nad 7metrů nad mořem je klíšťat výrazně méně. U klíšťat se k této úrovni poznání přibližujeme analýzou interakce klíště-borelie v důsledku zájmu řešit celosvětový problém lymské boreliózy. Klíště rodu Ixodes se může infikovat spirochétami Borrelia burgdorferi již jako larva. Během rozmnožování je ropucha aktivní i ve dne, jinak se ale ve střední Evropě jedná o typicky noční druh. Denní aktivita tohoto druhu i mimo rozmnožování je zaznamenána v jižní části jejího areálu rozšíření.


V horkých dnech vyhledává často mělká vodní tělesa. Přes den využívá různé úkryty v norách, pod trámy, kameny, v hromadách dřeva apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky